Най-големият застраховател в света за търговско кредитиране Euler Hermes спря да покрива рисковете за компаниите, изнасящи за Гърция.

Същото е направил и Coface - третият по големина играч в световния застрахователен бизнес за търговски кредити. Причината са растящите опасения, че вносителите няма да си получат парите, ако затиснатата от дългове страна бъде принудена да напусне еврозоната.

"Euler Hermes реши за неопределено време да не застрахова доставките за Гърция", потвърждава пред Reuters говорител на компанията, в която мажоритарен собственик е германската група Allianz. Досегашните договори ще бъдат изпълнени, но повече няма да се ангажираме с нов бизнес с Гърция, допълва говорителят, предаде БГНЕС.

Винсънт Маккю от застрахователния брокер Marsh твърди, че в индустрията постепенно ограничават експозицията си към бизнеса на вносителите в Испания и Италия. И двете страни имат проблеми със задлъжнялостта си, макар че не са в непосредствен риск да напуснат еврото, допълва Маккю.

Излизане на Гърция от еврозоната ще принуди компаниите да преминат към драхма, която вероятно ще се обезцени силно спрямо единната европейска валута. Това означава ,че вносителите трудно ще плащат фактурите в евро, което пък потенциално ще нанесе на доставчиците от Европа щети. На свой ред те биха си ги потърсили от застрахователите.

Euler Hermes вече предупреди, че може да ограничи дейността си за Гърция, но ситуацията се следи внимателно от всички, които подготвят планове за реагиране, ако след изборите на 17 юни новата власт в Атина се окаже в ръцете на противници на сделката за помощ от Международния валутен фонд и ЕС.

"Това е вододел - всеки чака да види какво ще се случи. В Гърция гори и дими и не знаем дали ще угасят пожара, или ще налеят масло в огъня", коментира Ричард Толбойс от застрахователния брокер Willis. Според Маккю оттеглянето на застрахователите прави по-трудно дори за най-стабилните гръцки производители да се снабдяват с вносни компоненти и материали.

Този тип застрахователи бяха критикувани за действията си през кризата от 2008 г., когато внезапно спряха да покриват търговските рискове, което разтърси веригите за доставки и принуди няколко европейски правителства за запълнят отворилата се дупка със схеми за държавно застраховане, обяснява Reuters. В последвалите години те опитаха да изградят по-добра база данни за партньорите на своите клиенти с цел да изчислят по-прецизно рисковете да не се плаща по договори.