Американска Самоа и Вашингтон, Окръг Колумбия, са били най-лошите щатски пазари за застрахователите през 2009 г., след като изземанията на жилища и цунами в южната част на Tихия океан са довели до плащанията по множество искове, информира Bloomberg.

Застрахователите във Вашингтон са похарчили с 49% повече за искове и други разходи в сравнение с 1.6-те млрд. долара, които са генерирали под формата на премийни приходи през миналата година, се казва в доклад на National Association of Insurance Commissioners (NAIC).

В Американска Самоа, която е територия на САЩ, състояща се от острови в Южния Тих океан, застрахователите са платили 13 пъти повече по искове в сравнение с получените 85 000 долара премийни приходи.

Застрахователни компании като Travelers Cos. и Allstate Corp. се опитват да ограничат рисковете от природни бедствия и икономически спадове като продават редица полици в различни региони. Договорите за гарантиране на ипотечни кредити, които защитават кредиторите в случай, че притежателите на жилища не могат да обслужват задълженията си, са стрували на застрахователите два пъти по-голяма сума в сравнение със събраните премийни приходи, според NAIC. Във Вашингтон плащанията на застрахователите по подобни договори надхвърлят седем пъти събраните премийни приходи.

Американските Вирджински острови, Хавай и Пуерто рико са били най-печелившите щатски застрахователни пазари през 2009 г., според NAIC.

Като цяло застрахователите са задържали по половин цент за всеки долар премийни приходи, по данни на NAIC. Компаниите също така са заработили допълнителни 5.4 цента за всеки долар премийни приходи посредством доходност от инвестиции, казват от NAIC.

Данните включват застраховките Имущество и Злополука, както и ипотечни и финансови гаранции. Животозастраховането не е включено. През 2008 г. щатските застрахователи отчитат печалби във Вашингтон и Американска Самоа, според NAIC.