Какво представлява застраховката? Ако се страхуваме от някакъв риск, плащаме малка сума на една компания, която се наема да ни покрие определени щети, ако този риск се сбъдне.

За какви рискове става въпрос? Хората обикновени застраховат конвенционални неща, като колата си, дома си, здравето, живота си. Има и някои по-рядко срещани. Хора, живеещи в земетръсни зони, могат да сключат застраховка „земетресение", хора, живеещи близо до вода, могат да се застраховат срещу наводнение.

Известните личности пък застраховат части от телата си. В общи линии, има застрахователи, които ще измислят полица за всякакъв риск, който въображението ви може да измисли. Ето някои от най-странните застраховки в света, подбрани от Invetsopedia:

1. Части от тялото

Много знаменитости застраховат части от тялото си, които са техните, така де каже, инструменти на работа. Все пак какво са моделите без дългите си крака?

Ето някои примери:

- Моделът Хайди Клум е застраховала краката си за 2.2 млн. долара.

- През 2006 Марая Кери застрахова краката си за 1 млрд. долара! Няма печатна грешка, сумата е един милиард долара. Говорителят на певицата каза „Сумата отговаря на популярността на г-жа Кери." Точно по това време тя участва в рекламна кампания на Gilette "Крака на богиня" и започна турне, така че рисковете били големи.

- Австралийският играч на крикет Мерв Хюз застрахова мустака си за 370 000 долара.

- Таблоидите в САЩ твърдят, че Америка Ферера (позната като Бети от „Грозната Бети") е застраховала усмивката си за 10 млн. долара.

- През 1957 г. дегустаторът Егон Роуни е застраховал вкусовите си рецептори за 400 000 долара.

- През 1980 г. Брус Спрингстийн е застраховал дрезгавия си глас за 6 млн. долара.

Това са само някои от примерите, този списък е безкраен.

2. Застраховка „Провалена сватба"

Сватбите са скъпо нещо. Една средностатистическа американска сватба струва между 21 000 и 24 000 долара.

Те се плануват от рано, капаро се плаща месеци преди датата и за това никак не е желателно събитието да се отлага.

Понякога обаче се случва - дали заради болест или дори смърт в семейството, или просто защото някой от младоженците го е „хванало шубето", една сватба може да се отложи.

За това някои компании в чужбина предлагат застраховка „отменена/ отложена сватба".

Някои дори предлагат и други полезни застраховки като „обезщетение в случай на повреда по булчинската рокля", „обезщетение в случай на съсипване на сватбения албум със снимки", „счупени или откраднати подаръци" и дори застраховка „скандал, причинен от пияни сватбари"

3. Отвличане

Много компании предлагат подобна полица. Тя е насочена предимно към богати семейства, които могат да бъдат обект на отвличания с цел откуп. Покрай отвличанията у нас се заговори и че местни компании могат да добавят подобна услуга в портфолиата си.

У нас това е новост, но в някои краища на света си е напълно нормално. Търсят се не само от богати семейства, а и от компании, които изпрашат служители на работа в райони с чести отвличания, като някои райони в Русия, Филипините, Мексико, Колумбия.

Обикновено компанията не възстановява целия поискан подкуп (той може да бъде наистина огромен), но дава известна сума обезщетение на пострадалите.

4. Застраховка за съдията

През 1980 двете страни по гражданско дело се обединили в едно - те застраховали съдията пи делото. Понеже и двете страни вече били похарчили милиони долари по делото, а то се проточило дълго, те се притеснили да не би нещо да се случи на съдията.

5. Застраховка срещу отвличане от извънземни

Няма доказателства за това, че извънземни отвличат хора, но и няма доказателства, че това е невъзможно.

Ако искате вярвайте, но лондонската компания Goodfellow Rebecca Ingram Pearson (GRIP) предлага застраховка „отвличане от извънземни", която е доста популярна. Те са продали вече около 30 000 полици от нея. Естествено, ако не дай си Боже, най-лошото се случи, вашите близки ще трябва да докажат в съда, че сте отвлечен от извънземни, което може да не е лесна задача.

И това не е всичко, което GRIP предлагат. Те имат и полици срещу „удар от астероид" и „нападение от призрак". Върхът на сладоледа е застраховка „Непорочно зачатие". Странно е, че се предлагат такива застраховки, но още по-странно е, че се купуват...