Докато феновете на филма нямат търпение да разберат кой филм ще спечели Оскар за най-добра картина, застрахователната компания Fireman's Fund, водещ застраховател на холивудските филми с повече от 85 годишен опит, обяви най-рисковият филм на годината.

Тази година, това е определеният като екшън „Агент Солт", където Анжелина Джоли е в ролята на Евелин Солт, полицейски служител, обвинена, че е руски шпионин, която трябва да докаже своята невинност. Джоли изпълнява сама всички каскади, включващи бойни сцени, каране на мотор, скачане от мост и боравене с редица оръжия.

„Всеки път, когато даден актьор реши сам да изпълнява каскадите, а не професионални каскадьори, рискът на филма се повишава", каза Лорън Бейли, виципрезидент на отдела в застрахователна компания Fireman's Fund, отговарящ за развлекателния бизнес.

„Такъв тип сцени със сигурност предполагат риск за целият филм и именно тогава Fireman's Fund помага, създавайки специфични решения, покриващи съответните рискове."

Fireman's Fund съдейства на продуцентските компании да управляват неочакваните рискове, работейки рамо до рамо със студията. Целта е да осигурят безопасността на всички участници, като в същото време да бъде постигнат артистичният ефект.

„Моята основна роля като консултант по риска е да работя заедно с филмовите студия и да анализирам сцени, които включват каскади, експлозии, преследване, оръжие и други подобни, за да осигуря безопасността на актьорите и снимачните екипи.", каза Пол Холхаус, консултант по риска във Fireman's Fund, отдел „Развлекателен бизнес". Закъсненията могат да струват продуцентите милиони долари, ако някой от актьорите пострада и не е в състояние да участва в снимките, което би струвало приблизително 250 000 щатски долара на ден.

Застраховайки всичко - от независими продукции до най-касовите филми - Fireman's Fund's, балансира нуждите на режисьори, студия и актьори, осигурявайки безопасното и навременно заснемане на филми, в рамките на предвиденият бюджет. Това се осъществява чрез анализиране на рисковете и намиране на правилните решения за покриване на специфичните рискове. По време на заснемането на филми, студията трябва бъдат защитени от редица застрахователни рискове и задължения към техните екипи, актьори, както и самият процес на заснемане. Това е мястото, където Fireman's Fund's може да помогне, предлагайки полици, задоволяващи нуждите на най-различни продукции.

Fireman's Fund е компания на Allianz и застрахова 80% от, развлекателната индустрия в САЩ. Той е водещият застраховател на голяма част от холивудските филми, застраховащ 80% от филмовите продукции в САЩ.

Сред предлаганите от него застрахователни продукти са:

Актьори

Покрива разходите, понесени от продуцентската компания, в случай на невъзможност на даден артист да вземе участие във филма, поради болест, травма или смърт. По същество това покритие е в случай на прекъсване на процеса на работа на продуцентската компания, в случай на отсъствие на даден актьор.

Декори и гардероби

Покрива загуби, свързани с имущество, декори, гардероб и съоръжения на застрахованите. Като цяло това покритие е за всички неща, които стоят пред камера.

Допълнителни разходи

Покрива загуби на продуцентите, свързани с горепосочените неща (декори, оборудване и местополжение на снимките )

Погиване имущество на трети лица

Покрива плащания във връзка със задължения на продуцентите по увредено имущество на снимачната площадка.

Друго оборудване - покрива загубите от щети на всички неща зад камера, вкл. камери, озвучаване, осветление и др.

Повредени ленти

Покрива разходите за презаснемане или коригиране на несполучливи кадри, поради неумишлената употреба на неподходящи, неизпитани ленти, повредено оборудване, неправилна обработка в лабораторията и повреда при неправилна обработка на негативите от страна на режисьорите.

Негатив

Покрива всички рискове, които изключват покритията споменати по-горе в „повредени ленти" с други лимити на отговорност.

„Тазгодишните филми се отличават с широк обхват от рискове, включващи бойни сцени, боксови мачове, заснемане извън граници, пеене и танци, опасни сцени с шофиране, които създават големи предизвикателства за продуцентите. Такъв тип сцени със сигурност предполагат риск за целият филм" - каза Лорън Бейли, вицепрезидент в застрахователна компания Fireman's Fund, отговарящ за развлекателния бизнес.

„Заснемането на филми в чужбина, като например „Туристът" в Италия, предполагат редица предизвикателства за продуцентите, включително декорите, транспортирането на филма, оборудването, костюмите, както и възможността за лечение на някой от актьорите в чужбестранна локация, в случай на болест" - добави Бейли.

"Танцувалните и музикални филми, като „Бурлеска" и "Country Strong," също могат да бъдат рискови, в зависимост от подготовката на артистите. Ако някой от актьорите пострада и не е в състояние да работи, снимките могат да бъдат прекратени, което би струвало приблизително 250,000 долара за ден за високо бюджетен филм.

Гаранция за изпълнение на филма

Fireman's Fund предлага също и покритие „Гаранция за изпълнение" за филмови продукции, а напоследък и за видео игри. В партньорство с IFG, Fireman's Fund предлага застраховки за продуценти и инвеститори, които искат гаранция, че продукцията ще бъде завършена по график и в рамките на бюджета. IFG има значителен опит във филмовата индустрия и знае какво е нужно, за да се движи всичко по график и да бъде изпълнено в срок.

Гаранция за изпълнение е форма на застраховане за тези, които финансират продукцията. Правенето на филми не е точна наука и когато нещата се объркат, Fireman's Fund, заедно с IFG, се стреми да оправи нещата. С гаранцията за изпълнение, продуцентите и инвеститорите могат да дишат спокойно, знаейки че тяхната продукция ще бъде изпълнена ефективно и навреме.