Изборът на кола може да каже много за вас. Да караш мощна спортна кола е просто още един начин да кажеш: „Хей, виж ме, аз съм супер готин“, особено ако си мъж. А какво според вас казва миниванът за собственика си: „Аз съм щастливо женен с деца. Повече ме е грижа за сигурността, отколкото за блясъка“. Това казва Гофри Милър, асоцииран професор по еволюционна психология в университета в Ню Мексико и едва ли някой ще тръгне да го отрича.

Има известни вариации и изключения разбира се, но за мнозинството автомобилисти колата е продължение на личността.

А сега си представете, че сте застраховател, който се опитва да постигне колкото се може по-права зависимост, между цената за автополицата и нивото на риска за всеки отделен шофьор. Няма как да не обърнете внимание на гореспоменатите факти нали? Нямаме предвид Гражданската отговорност в България, която прилича по-скоро на поголовен данък. Имаме предвид някой по-развит пазар. Да речем, щатския. Там застрахователите водят конкурентните битки с тежка актюерска артилерия, което в крайна сметка се изразява в голяма диференциация на цената на застраховката според различните марки, модели и модификации, при равни други условия. Още по-хубаво е, че има достатъчно информация, че всичко това да се илюстрира с конкретни цифри.

Точно това прави Insure.com с ежегодната си класация на най-скъпите и най-евтините коли за автомобилни застраховки в САЩ. Подредбата по средна годишна премия за 2012 г. вече е готова и както можете да се убедите, върхът на класацията е окупиран от европейски автомобили с мощни двигатели, а в дъното са все представители, чието основно предимство е най-вече функционалността.

Още няколко подробности – изследването е обхванало 900 модела за 2012 г., взетите предвид цени са за хипотетичен шофьор на 40 години, с чисто минало откъм катастрофи, който всеки ден навърта по около 20 км, пътувайки до местоработата си и при минимални лимити.

Audi нямаше нито един свой представител в миналогодишната класация, но сега постигна съкрушителен реванш, като зае първо място с Audi R8 Spyder Quattro Convertible и още една модификация на модела в топ 5.