До края на годината дефицитът на средства в Националния осигурителен институт (НОИ) ще достигне 555 млн. лв. Това каза по време на срещата с работодатели и синдикати министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Има някои разходи, свързани с активната политика на пазара на труда и разходи по закона за хората с увреждания, за които средствата са почти изчерпани към първото полугодие на тази година, каза министър Младенов.

Той съобщи, че от началото на тази година заявления за масови уволнения в бюрата по труда са подали 324 работодатели с общо 22 406 работници. Най-голям е делът в машиностроенето - 6 974 човека, металургията - 3 620 човека, в текстилната и шивашката индустрия са 3 000, в електропромишлеността са 1 388 и 1 300 в областта на телекомуникациите.

През последните няколко месеца по доклад на ГИТ са зачестили случаите на закъснели плащания на работни заплати, каза министър Младенов. Всичко това показва, че нещата са доста сериозни и именно поради тази причина изключително важен е социалният диалог.

Министър Тотю Младенов очерта като основно предизвикателство комплексните мерки за ограничаване на разширяващата се безработица като добави, че очаква пълен анализ на ефективността на финансираните до този момент активни мерки на пазара на труда.

Той каза, че над 187 млн. лв. са за тази година от бюджета, а ефектът е много съмнителен. МТСП разполага с ресурс от ОП „Развитие на човешките ресурси", но парите, които са усвоени са твърде малко, затова в много бърз порядък трябва да се отворят три нови мерки, които ще дадат допълнителен шанс за ограничаване на безработицата. Да се положат усилия хората, които са неграмотни в България да бъдат обучавани и квалифицирани, за да намерят своето място на пазара на труда, посочи Тотю Младенов.

В рамките на срещата работодатели и синдикати заявиха активна позиция за бързо възстановяване на социалния диалог, който е особено необходим в условията на криза.

Източник: insurance.bg