Нов спад от 0.5% за общото застраховане

818
Нов спад от 0.5% за общото застраховане

Спад от 0.5% на годишна база отчете общото застраховане към края на този юли. Записаните премии за периода януари-юли 2011 г. (включително и премиите по активно презастраховане на застрахователите, които извършват такава дейност) са в размер на 790.38 млн. лв. срещу 794.21 млн. лв. към 31 юли 2010 година, става ясно от статистиката на Комисията за финансов надзор (КФН).

Увеличение на премийния приход в сравнение със същия период на миналата година се отчита при половината от видовете застраховки. Ръст от 280% се наблюдава при застраховка Заболяване - при ниска база от 11 989 лв. за първите седем месеца на 2010 година, премиите към 31 юли 2011 г. са стигнали 45 516 лв. Това се дължи главно на отчетените 26 724 лв. премиен приход от Евроинс и 7 108 лв. от ОЗК Застраховане. За сравнение, Евроинс е имало само 493 лв. премии към 31 юли 2010 г., а ОЗК не е отчело приход по тази застраховка за съответния период на миналата година.

На следващо място по ръст със 17% е застраховката Товари по време на превоз, а на трето - Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС - с 14% на годишна база.

Най-голям дял в агрегирания портфейл на дружествата, извършващи дейност по общо застраховане, заемат автомобилните застраховки Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС (38.8 %) и Автокаско (33.0 %) или общо 71.8 % от премийния приход, реализиран в сектора. На следващо място по обем се нареждат имуществените застраховки Пожар и природни бедствия и Други щети на имущество, които заемат дял 17.9 % от общия премиен приход.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...