Най-голямата застрахователна компания в САЩ - American International Group Inc, очаква да започне да продава застраховки “Имущество” и “Злополука”в своя нов офис в Пекин до второто тримесечие на 2009 г. като част от разширяването на дейността си в най-бързо разрастващата се голяма икономика в света, предава Bloomberg.

AIG увеличава продажбите си на застраховки на китайски компании, за да допълни дейността си, свързана с предлагането на застраховки “Живот” в най-многолюдната страна. Животозастрахователният бизнес на компанията е около 10 пъти по-голям от другите й застрахователни операции в Китай.

Продажбите в страната на този етап не допринасят значително за разрастването на компанията, но и това ще се случи, казва Никълъс Уолш, който оглавява дейността на AIG, свързана със застраховки “Имущество” и “Злополука” извън САЩ.

Застрахователят иска да увеличи продажбите на застраховки на компании, които изнасят продукцията си в Европа и САЩ. Физическите лица в Китай обикновено избягват застраховките на лично имущество, а цените, по които тамошните конкуренти застраховат сградите, са неприемливи, според AIG.

Акциите на AIG са се обезценили с 61% от началото на тази година, след като компанията отчете загуби в три последователни тримесечия на стойност повече от 18 млрд. долара.

Одобрението за застрахователен лиценз в Китай е отнело повече от очакваното, според Уолш, който е очаквал AIG да остави по-голяма следа в страната досега. AIG е първата чужда застрахователна компания получила лиценз да развива дейност в страната през 1992 г.

Чуждестранните застрахователи очакват да удвоят пазарния си дял в Китай до 10% в следващите три години, фокусирайки се върху ръста на премийните приходи, според PricewaterhouseCoopers LLP.

Повечето чуждестранни застрахователи прогнозират годишен ръст на премийните приходи между 30 и 50% до 2011 г. Компаниите, специализиращи в застраховки “Имущество” и “Злополука”, предвиждат повишение между 20 и 40% годишно.

Чуждестранните застрахователи остават верни на китайския пазар, въпреки че местни компании, като China Life Insurance Co. отчетоха рекордни спадове в печалбата, след като сривът на капиталовия пазар се отрази на инвестиционните им приходи. Застрахователният пазар в Китай е нараснал повече от два пъти през последните пет години.