Данък върху застрахователните премии ще се начислява и на разсрочените вноски по полици сключени преди 1 януари тази година, които ще се плащат след тази дата. Това става ясно от публикувано в сайта на НАП указание за прилагането на Закона за данък върху застрахователните премии, което се дава в отговор на възникнали въпроси около новия налог, пише Insurance.bg.

Данъкът се дължи от клиента, така че със ставката от 2% ще се увеличава размера на вноската, която той дължи, независимо, че налогът не е предвиден при сключването на полицата, обясни Орлин Пенев, председател на Асоциацията на българските застрахователи.

В закона ясно е записано, че данъчното събитие възниква на датата на получаване на премията, така че всяко плащане след влизането му в сила (1 януари 2011 г.) трябва да бъде обложено, без значение кога е сключен застрахователния договор, обясняват от НАП. Единствената специфика за тези по-стари договори е именно, че застрахователят не е бил задължен да посочи данъка отделно от дължимата премия.

С указанието се обяснява още, че при разсрочено плащане не е необходимо данъка да се посочва за всяка конкретна вноска, а е достатъчно да се запише общия му размер отделно от дължимата премия и общата сума.

Застрахователят трябва да отчита счетоводно получената сума за данъка като увеличение на паричните средства и задълженията към бюджета, а не като приход, тъй като тези пари не са приход според Международен счетоводен стандарт 18, разяснява още указанието от НАП.