Облагат с данък и вноските по застраховки отпреди 2011 г.

795
Облагат с данък и вноските по застраховки отпреди 2011 г.

Данък върху застрахователните премии ще се начислява и на разсрочените вноски по полици сключени преди 1 януари тази година, които ще се плащат след тази дата. Това става ясно от публикувано в сайта на НАП указание за прилагането на Закона за данък върху застрахователните премии, което се дава в отговор на възникнали въпроси около новия налог, пише Insurance.bg.

Данъкът се дължи от клиента, така че със ставката от 2% ще се увеличава размера на вноската, която той дължи, независимо, че налогът не е предвиден при сключването на полицата, обясни Орлин Пенев, председател на Асоциацията на българските застрахователи.

В закона ясно е записано, че данъчното събитие възниква на датата на получаване на премията, така че всяко плащане след влизането му в сила (1 януари 2011 г.) трябва да бъде обложено, без значение кога е сключен застрахователния договор, обясняват от НАП. Единствената специфика за тези по-стари договори е именно, че застрахователят не е бил задължен да посочи данъка отделно от дължимата премия.

С указанието се обяснява още, че при разсрочено плащане не е необходимо данъка да се посочва за всяка конкретна вноска, а е достатъчно да се запише общия му размер отделно от дължимата премия и общата сума.

Застрахователят трябва да отчита счетоводно получената сума за данъка като увеличение на паричните средства и задълженията към бюджета, а не като приход, тъй като тези пари не са приход според Международен счетоводен стандарт 18, разяснява още указанието от НАП.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg