От 1 септември 2010 година застрахователните премии ще бъдат обложени с данък в размер на 2 на сто - това гласят проектопромените в Закона за данъка върху застрахователните премии, обявени от Министерството на финансите. Проектът въвежда облагане с данък на застрахователните премии по облагаеми застрахователни договори. От финансовото министерство уточняват, че предложението за нов данък не променя съществуващия ред на данъчно облагане на печалбата на застрахователите, според Закона за корпоративното подоходно облагане.

Освободени от облагане са застрахователните премии по застрахователни договори за презастраховане и ретроцесия; договорите по застраховка "Живот" и рента; по Женитбена и детска застраховка; Застраховка "Живот", свързана с инвестиционен фонд; Постоянна здравна застраховка; Изкупуване на капитал; Допълнителна застраховка; договорите за застраховки на товари по време на международен превоз (включително стоки, багаж и други), когато началната или крайната точка на превоза е извън територията на България; договорите за застраховки „Летателни апарати";" Плавателни съдове (морски, речни и по езера и канали)"; застраховките „Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на летателни апарати" и „Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на плавателни съдове)".

Застраховател, който не подаде декларация или не я подаде в срок, не посочи или невярно посочи данни или обстоятелства, ще се наказва с глоба от 500 до 2 000 лв. При повторно нарушение глобата скача от 1 000 до 4 000 лв.

Застраховател, който не посочи данъка в застрахователния договор, ще бъде санкциониран с глоба от 500 до 2 000 лв., а при повторно нарушение - от 1 000 до 4 000 лв.

Законът ще се прилага за облагаеми застрахователни договори, сключени или предоговорени след 31 август 2010 г., както и за застрахователни премии получени след 31 август 2011 г., по облагаеми застрахователни договори сключени преди 1 септември 2010 г. Законът влиза в сила от 1 септември 2010 г.

От финансовото министерство са категорични, че предложеният нов данък е в съответствие с разпоредбата на чл. 157 от Директива № 2009/138/ЕО на Европейския парламент и Съвета от 25.11.2009 г. за упражняването на застрахователна и презастрахователна дейност. Посочената разпоредба дава възможност всеки застрахователен договор да подлежи на облагане с косвени данъци и парафискални такси върху застрахователните премии в държавата членка, в която е разположен рискът или в държавата членка, в която е покрито задължението. Директивата допуска всяка държава - членка да разработи и въведе национален механизъм, като за същия не се поставят специални изисквания.

Източник: Insurance.bg