Дискриминационни клаузи в държавните обществени поръчки за застраховки обричат на застой в развитието почти всички застрахователи, с изключение на 2-3 компании. За това алармира Петрозар Петков, председател на съвета на директорите и изпълнителен директор на Бул Инс след провелото се общо събрание на акционеритена компанията.

В условията на конкурсите в последно време се забелязват клаузи, които изискват определени минимуми на предварително акумулирани премийни приходи, резерви, рейтинги и т. н. Според Петков това са дискриминационни практики, които не бива да се допускат от Комисията за защита на конуренцията, Комисията за финансов надзор и съответните други държавни органи.

„Всички застрахователни компании трябва да имат равен старт, когато участват в обществените поръчки. Но за какъв равен старт говорим, когато конкурсите се правят за 2, максимум 3 компании в България", каза Петков.

Той даде пример с една от последните обществени поръчки - за застраховки на Авиоотряд 28. В условията за допускане до конкурса са били заложени изисквания за рейтинг и акумулиран премиен приход в минали години. „Такъв приход имат само Алианц България и Булстрад", заяви шефът на Бул Инс.

Става въпрос за огромни по размер държавни разходи. Може само да се гадае дали и каква част от тях биха се спестили чрез по-засилената конкуренция, при положение, че повечето застрахователи дори не могат да подадат оферта.

Държавата изсипва една камара пари в посока на определени дружества, а всички останали застрахователи трябва да се задоволяват с паричния поток от нерентабилната Гражданска отговорност на МПС, според Петков.

Липса на контрол

Липсата на контрол за сключването на множеството други задължителни застраховки е другото, което ограничава пазара до Гражданската отговорност, стана ясно от изявлението на Петков.

Според него КФН е единствената държавна институция, която изпълнява своите задължения, като изисква от застрахователните брокери да представят полица за професионална отговорност, когато кандидатстват за лиценз. Лекари, нотариуси, адвокати, строители им ного други професии са задължени да застраховат отговорността си, но държавата не упражнява никакъв контрол, категоричен бе Петков.