Общото застраховане бележи 0.5% ръст към октомври

733
Общото застраховане бележи 0.5% ръст към октомври

Брутнен премиен приход в размер на 1.285 млрд. лв. отчетоха застрахователите със седалище в Република България за периода януари - октомври 2011 г., съобщи Комисията за финансов надзор.

Това е с 0.6% над записаните 1.277 млрд. лв. премии, от коммпаниите в периода януари - октомври 2010 г., когато бе отбелязан и спад от 3.8% на годишна база.

Дружествата по общо застраховане са реализирали 1.087 млрд. лв. брутни премии за първите десет месеца (включително и премиите по активно презастраховане на застрахователите, които извършват такава дейност). При 1.082 млрд. лв. към края на октомври 2010 г., на годишна база те отчитат нарастване от 0.5% ( при спад от 5.9% година по-рано).

Пазарният дял на първите три, пет и десет общозастрахователни компании, намалява към октомври в сравнение със същия период на 2010 г. и 2009 г.

Автомобилните застраховки („ГО, свързана с притежаването и използването на МПС” и „Сухопътни превозни средства, без релсови превозни средства”) заемат относителен дял от 71.1% в агрегирания портфейл на дружествата, извършващи дейност по общо застраховане.

Общият премиен приход по тези видове застраховки нараства на годишна база с 0.1 % при спад от 5.2 % към края на октомври 2010 г.

Имуществените застраховки („Пожар и природни бедства” и „Други щети на имущество”) заемат дял от 18.5% от премийния приход, реализиран в сектора. На годишна база общият премиен приход по имуществените застраховки намалява с 1.2% при спад от 7.3% към края на октомври 2010 г.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg