Брутният премиен приход, реализиран от застрахователите през 2007 г. се очаква да достигне 1.483 млрд. лв. през 2007 г., от които 1.25 млрд. лв. по общо застраховане и 233 млн. лв. по животозастраховане, става ясно от доклад на Комисията за финансов надзор. Нарастването на премийният приход в застраховането се прогнозира на 19%, като нарастването на премийния приход в общото застраховане се прогнозира на 18% и на 25% в животозастраховането.

Очаква се запазване на преобладаващият дял (на база брутен премиен приход) на общото застраховане спрямо животозастраховането (84.3% и 15.7%). Премийният приход в доброволното здравно осигуряване се очаква да нарасне с 25% на годишна база и да достигне 28 млн. лв.

През 2007 г. КФН издаде четири нови лиценза за извършване на застрахователна дейност – три по животозастраховане (на ЗАД Сожелайф България, ЗЕАД „ЦКБ Живот” и Интерамерикан България Животозастраховане) и един по общо застраховане на „Граве България Общо застраховане” ЕАД.

Така към края на 2007 г. общият брой на лицензираните застрахователи със седалище в Република в България е 37, от които 20 по общо застраховане и 17 по животозастраховане. Издаден беше също и лиценз за разширяване предмета на дейност с презастраховане на ЗАД „Енергия”.

През годината бяха издадени и три лиценза за нов вид застраховка на „Граве България Животозастраховане” ЕАД и на ЗК Уника Живот АД (за застраховка „Живот”, свързана с инвестиционен фонд); на ВЗК „Добруджа-М-Живот” (за риска „Трудова злополука” към застраховка „Злополука”).

В областта на доброволното здравно осигуряване през 2007 г. се забелязва увеличение на броя на заявителите за издаване на лицензия за извършване на дейност спрямо предходните две години.

КФН издаде два нови лиценза – на "Токуда здравноосигурителен фонд" АД и на "Здравноосигурителна компания ЦКБ" ЕАД и постанови два отказа за издаване на лицензии на здравноосигурителни дружества - на "Праймкеър Здравно осигурителна компания” АД и "Здравноосигурително дружество Евроздраве" ЕАД. Така, към края на годината общият брой на здравноосигурителните дружества достигна 15.

През периода са проверени документите и са издадени решения от заместника председателя, ръководещ управление „Застрахователен надзор”, за вписването в регистъра на КФН на 52 нови застрахователни брокера. За същият период е отнета регистрацията на 21 застрахователни брокера, като в 6 от тях е по искане на застрахователния брокер. Така към края на годината общият брой на регистрираните застрахователни брокери е 234.

През 2007 г. бе изграден електронен регистър на регистрираните агенти, като към края на годината обшият им брой е 48 602, от които по животозастраховане 12 662 и по общо застраховане 44 613. Застрахователните агенти юридически лица са 2 301, еднолични търговци 2 408 и физически лица 43 893.