Ако фондовият пазар и времето могат да бъдат някакви индикатори, финансовите отчети на застрахователите ще изглеждат доста по-добре в сравнение с година по-рано, информира AP.

Големите компании, които трябва да обявят резултатите си за третото тримесечие, се очаква да отчетат печалби. Първата компания, която се очаква да обяви резултатите си, е Travelers Cos. Причината са възстановяващият се фондов пазар и загубите от урагани, които не са сериозни.

Предишната година беше трудна за застрахователите в сферата на застраховките Имущество и Злополука. Ураганите Айк, Густав и Доли нанесоха сериозни поражения в Мексиканския залив. Само Айк донесе на застрахователите загуби за 12.5 млрд. долара, превръщайки се в третия най-скъп ураган в историята на САЩ.

Загубите свързани с урагани намалиха печалбата на Travelers за третото тримесечие на 2008 г. с 82%, докато Allstate Corp. отчете 923 млн. долара загуба.

Двете компании, както и други застрахователи, отчетоха и големи загуби свързани с финансовата криза. Част от загубите им дойдоха от вложенията им в токсични активи.

Те също така загубиха милиарди и на фондовия пазар. Индексът S&P 500 обаче скача почти с 15% за периода юли-септември тази година, в сравнение с почти 9-процентен спад за същото тримесечие на 2008 г.

Travelers продължава да се възползва от големината и мащаба на дейността си и да отнема клиенти от отслабените конкуренти като American International Group Inc. Анализаторите участвали в проучване на Thomson Reuters прогнозират печалба в размер на 1.31 долара за акция на компанията.

Животозастрахователите от своя страна обикновено отчитат голяма доходност от инвестирането на приходите от новите полици. Сривът на пазара през миналата година превърна тези очаквани печалби в загуби.

Почти всички застрахователи обаче извличат ползи от възстановяването на пазарите. Книжата на животозастрахователите са поскъпнали средно с 50% от 30 юни насам.

Цените на акциите на Hartford Financial Services Group Inc. са нараснали повече от два пъти за периода юли септември, докато тези на Lincoln National Corp са се повишили с 51%.

Другите застрахователи като Prudential и MetLife Inc трябва също да обявят добро резултати, според анализаторите.