Определиха минималната доходност на задължителните ПФ

1970
Определиха минималната доходност на задължителните ПФ

Отрицателни минимални доходности за задължителните пенсионни фондове определи Ангел Джалъзов (на снимката), заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Осигурителен надзор" за предходния 24-месечен период от 30.09.2009 г. до 30.09.2011 г.

При управлението на активите на универсалните пенсионни фондове е определена минимална доходност в размер на -0.81 на сто на годишна база за въпросния период, а за професионалните пенсионни фондове (ППФ) минимумът е -0.69 на сто.

Среднопретеглената доходност (модифицираната претеглена доходност) на УПФ за същия период, изчислена на годишна база, е 2.19 на сто, а за ППФ съответно е 2.31 на сто.

Всички фондове за допълнително задължително пенсионно осигуряване са постигнали доходност, чийто размер е над определеното минимално равнище на доходността за съответния вид фондове.
Съгласно Кодекса за социално осигуряване (КСО), минималната доходност се определя на база на среднопретеглената доходност на всички пенсионни фондове от съответния вид за предходния 24-месечен период. Определената минимална доходност представлява долна граница, и в случай на постигане на доходност под нея, съответният фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване трябва да покрие разликата до минималната доходност от създадените за целта резерви.

Като функция на среднопретеглената доходност на универсалните и професионалните пенсионни фондове се определя и горната граница на доходността за пенсионните фондове от съответния вид. Съгласно чл.193, ал.7 от КСО, средствата от постигната доходност над горната граница се заделят от съответния фонд за резерв за гарантиране на минималната доходност.

За посочения 24-месечен период 4 пенсионни фонда - УПФ "Топлина", УПФ "Пенсионноосигурителен институт", ППФ "Топлина" и ППФ "Пенсионноосигурителен институт" - са постигнали доходност, която е по-висока от обявената горна граница на доходността за съответния вид фондове и следва да заделят резерв в нормативно установения срок.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Alexander
# 0
18:10 | 24 October 2011
Колко струват на България задължителните „частни пенсионни фондове“ http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/06/23/mega_fack_private_funds/ Финансовите пирамиди на Пинера – успех за организаторите на пенсионната система от Чили, измама за цялата планета http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/22/chilean-failure/
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg