Рисковете пред застрахователите и професионалните пенсионни осигурители от европейското икономическо пространство остават на високи нива и са по-силно изразени, отколкото към края на първото полугодие на 2011 г. Това става ясно от доклада на Европейски орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA)за финансовата стабилност на двата сектора към второто полугодие.

Рисковете са породени от експозициите на двата типа компании към държавен и банков дълг. Заедно с настоящата макроикономическа перспектива, те остават основните фактори, които биха могли да поставят под заплаха финансовата стабилност на дружествата от двата сектора през идната 2012 г.

Осем застрахователи не издържаха най-негативния стрес тест

Застрахователната индустрия ще бъде негативно засегната, в случай че доходността остане ниска за продължителен период от време, пише още в доклада, където са обобщени и резултатите от стрес-тестовете при неблагоприятни сценарии.

Осем застрахователни компании са се провалили при варианта с най-ниско ниво на лихвите за продължително време, отчитайки дефицит на капитал в размер на общо 6 млрд. евро.

При втория сценарий (с малко по-високи нива на доходност) броят на провалилите се е бил 4, а дефицитът им – 2 млрд. евро.

В допълнение на това, тестовете са показали, че средната платежоспособност на сектора също ще бъде негативно повлияна в случай на продължително ниски нива на доходността.

Презастрахователите търпят извънредни загуби

Презастрахователите на свой ред са били изправени пред загуби над средните, заради изключителните природни бедствия, пише в доклада EIOPA. Нещо повече, животозастрахователите може да бъдат изложени на риска от недостатъчност на ликвидността, който би могъл да бъде засилен, както от нарастващите фалити, така и от някои транзакции, свързани с банките.

Професионалното пенсионно осигуряване е в периферията на бурията

Като цяло финансовият хаос не засяга сериозно професионалното пенсионно осигуряване според EIOPA. Така или иначе обаче кризата нанася своя удар върху пенсионните фондове, в качеството им на институционални инвеститори и има особено силно въздействие върху доверието на потребителите, пише още в доклада.