Нови 170 коли без Гражданска отговорност са били спрени от движение при втората акцията за широкообхватен контрол, която се проведе на 15 април 2011 г., съобщиха от Министерство на вътрешните работи.

Процентът на незастрахованите коли е 0.78 на сто - малко по-нисък отколкото 0.88-те процента при първата хайка от 8 април 2011 г. Така актовете за липса на застраховка и съответно - колите, за които е приложена принудителната административна мярка временно спиране от движение, от двете акции са общо 366.

В рамките на тричасовите операции на 15 април са били проверени общо 21 764 МПС. Участвали са 1 236 служители, разположени на 146 поста във всички 28 областни дирекции.

Общо 744 акта и 584 фиша за нарушения са били съставени при всеобхватния контрол. 74 от тях са отнесли шофьори, които не са носили полицата си за Гражданска отговорност, а други 51 от наказаните не са носили контролния талон за ГО или не са залепили стикера.

Най-много - 18 коли без застраховка са били спрени в Благоевград. На следващо място е Столичната дирекция на вътрешните работи, която е разкрила 13 незастраховани автомобила. 10 са били актовете за липса на ГО във Враца и по 9 във Бургас, Силистра, Варна и Кърджали.

Провеждането на акции по метода на широкообхватния контрол в България започна на 8 април, когато бяха проверени 22 816 коли в цялата страна. На 15 април беше втората хайка, а за 29 този месец е предвидено да има и трета. При така наречения холандски метод, група пътни полицаи се разделят на групи, като едната група отбива наведнъж по няколко автомобила от потока на движение, друга група ги проверява, а трета съставя актовете и фишовете при констатиране на нарушения.