Комисията за финансов надзор реши на днешното си заседание да разреши вливането на застрахователната компания Български имоти в Булстрад Виена Иншурънс Груп, съобщиха от надзора.

Това е поредният етап от бизнескомбинацията, като през март т. г. зелен сигнал за нея бе даден и от заместник-председателят на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност“.

Сделката е одобрена и от общите събрания на двете компании, които са част от структурата на Vienna Insurance Group (VIG).

„С вливането на Български имоти в Булстрад Виена Иншурънс Груп ще се постигне компактно и силно присъствие на българския пазар. Така ние ще увеличим нашата ефективност, като използваме синергийния ефект при генериране на печалбата. Водещата ни позиция ще се засили с обединяване на дистрибуционните и продажбени канали. Тези усилия се фокусират главно във възможно най-доброто обслужване на нашите клиенти”, коментира преди година д-р Гюнтер Гайер, генерален директор на Vienna Insurance Group.

Едно от дадените тогава обещания – Булстрад ВИГ да възвърне лидерските си позиции в общото застраховане бе изпълнено през юли, както Insurance.bg писа.

Два български брокера излизат на нови европейски пазари

Два застрахователни брокера са получили разрешение да извършват дейност на територията на други европейски страни, става още ясно от решенията на КФН.

„Адмирал Иншурънс Брокер” ООД е получил зелена светлина да извършва дейност като застрахователен брокер на територията на Република Румъния.

„Джи Пи Ей Груп” АД е другият посредник, като той ще може да предлага услугите си в Република Кипър и Република Италия.

Адмирал Иншурънс Брокер е генерирал 6 302 163 лв. брутен премиен приход през 2011 г., което му отрежда 27-о място по пазарен дял в класацията от 352 застрахователните брокера. Приходите на посредника съставляват 0.88% от общо отчетените 712 501 914 лв. от този тип дружества.

Джи Пи Ей Груп е на 57-а позиция с 2 846 419 лв. брутен премиен приход и 0.4% пазарен дял.