Приетото от правителството решение за въвеждане на данък върху застрахователните премии обезсмисля усилията на Асоциацията на земеделските производители (АЗПБ) за разширяване обхвата на селскостопанските застраховки.

Ако се приеме въвеждането на 2% налог върху премиите, това значи оскъпяване на нашите застраховки, обяви пред Иншурънс БГ Красимир Кумчев от АЗПБ. Той изчисли, че всички напъни на кабинета са за сумата от 160 хил. лв., която се очаква да влезе в държавната хазна.

"Утвърденият от фонд "Земеделие" бюджет за 2010 г. е 4 млн. лв. или 50% от общата стойност на премиите. Това означава 8 млн. лева за застраховки. Две на сто от тези 8 млн. лева са 160 хил. лева. Ето това ще влезе влезе в бюджета, ако предложението бъде прието - смешна сума за усилията, които сме вложили досега да агитираме колегите да се застраховат. Ако предложението бъде прието, се връщаме в изходна позиция", убеден е фермерът.

Асоциацията предлага застрахователите, които имат сключени договори с ДФ "Земеделие" за застраховане на стопаните, произвеждащи плодове и зеленчуци, да бъдат освободени от този налог.