От днес Гражданска отговорност става изцяло електронна

1912
От днес Гражданска отговорност става изцяло електронна

От днес задължителната застраховка Гражданска отговорност ще може да се сключва само и единствено по електронен път, чрез Единната информационна система за оценка управление и контрол на риска (ЕИСОУКР). Това важи и за задължителните застраховки Злополука на пътниците в средствата за обществен превоз, гранична застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите, както и сертификати Зелена карта.

Всяка полица, написана на бланка от кочан от 26 юли нататък би била невалидна. Така наречените електронни полици се генерират в системата на Гаранционния фонд ЕИСОУКР, разпечатват се на хартия и се подписват от двете страни по договора. Хартиената полица задължително се носи от водача при шофиране.

Изброените застраховки може да се сключват само от офиси на застрахователи, брокери и агенти, които разполагат с компютър, онлайн връзка с информационната система на застрахователя и принтер. На този етап само системите на застрахователите са директно свързани с ЕИСОУКР. За да се сключи застраховка, съответният служител или агент използва специален интерфейс на системата на съответната компания. Този интерфейс се използва от брокерите, освен когато разполагат със собствени информационни системи, които осигуряват автоматизирана връзка с тази на застрахователя.

Ще отпадне проблемът със забавеното отчитане на полиците и ще се сведе до минимум възможността за антидатиране. В резултат на това се очаква да се покачи обхватът на Гражданската отговорност, най-малкото с процента на забавящите се за отчитане полици.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...