Отлагат със седем години капиталовите изисквания на Solvency II

795
Отлагат със седем години капиталовите изисквания на Solvency II

Животозастрахователите може да получат на разположение цели седем години, за да се приспособят към капиталовите регулации на Solvency II. Това предвижда план, предложен от високопоставения депутат Буркхард Балц, който ръководи работата по директивата в Европейския парламент, съобщи Ройтерс, позовавайки се на няколко различни източника. Новината бе разпространена първо от Financial Times Deutschland.

„Има предложена идея, чиято цел е да обезпечи прехода на съществуващите животозастрахователни договори към новия режим на Solvency II. Нищо още не е решено обаче, последната дума ще имат законодателите“, заяви говорителят на еврокомисаря за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние.

Преходният период би дал на застрахователните компании повече време за адаптация, успокоявайки страховате, че ще им се наложи да увеличат внезапно своите капиталови резерви, когато новите правила влязат в сила през 2014 г.

„Това е позитивна новина в краткосрочен план, при положение, че по този начин ще отпадне натискът на сроковете по отношение на капиталовите изисквания“, се казва в съобщение на анализатор на фондовия брокер Cheuvereux.

Застрахователни източници заявяват, че основната им цел е да договорят промени в Solvency II, които да направят изискванията към резервите им по-малко чувствителни към капиталовите флуктуации, така че преходния период на Балц би им помогнал, само ако не успеят да го постигнат.

Новото облекчение, според представител на сектора, не прави нищо по посока на основния недостатък на директивата – фаворизирането на крактострочни инвестиции, което би затруднило животозастрахователите да финансират дългосрочните изплащания

Предложението на Балц е било обсъдено вчера между Барние, представители на Европарламента и на отделните правителств а, по време на среща за изглаждане на някои от оставащите разногласия по финалния вид на директивата.

Споразумение се очаква да има не по-рано от юли, а гласуването на парламента може да е най-рано през септември.

Директивата Solvency II (Платежоспособност ІІ) е вече десет години в процес на разработка. Целта й е да накара европейските застрахователи да държат капиталови резерви в стриктни съотношения с рисковете, които поемат, като по този начин прави секторът по издържлив на финансови кризи.

Някои застрахователи обаче са загрижени, че в сегашния си вид, новите правила ще направят прекалено волатилни изискванията за капиталови резерви, което ще навреди на бизнеса им. Такива притеснения изпитват дори големи и добре подготвени за новия режим застрахователи като Allianz, AXA и Generali.

Застрахователите се оплакват и от големите разходи за синхронизиране с директивата. Освен това заявяват, че вдигането на резервите може да направят дъщерните им компании в САЩ неконкурентни.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg