Отрицателна минимална доходност на годишна база в размер на -0.82 на сто при управлението на активите на универсалните пенсионни фондове (УПФ) за предходния 24-месечен период от 30.12.2009 г. до 30.12.2011 г. определи Ангел Джалъзов, заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Осигурителен надзор”, определи.

За професионалните пенсионни фондове (ППФ) за същия период е определена минимална доходност на годишна база в размер на -0.25 на сто. Среднопретеглената доходност (модифицираната претеглена доходност) на УПФ за същия период, изчислена на годишна база, е 2.18 на сто, а за ППФ съответно е 2.75 на сто.

Съгласно Кодекса за социално осигуряване (КСО), минималната доходност се определя на база на постигнатата доходност за последния 24-месечен период. Тя е функция на среднопретеглената доходност (модифицираната претеглена доходност) на всички пенсионни фондове от съответния вид. Определената минимална доходност представлява долна граница, при постигната доходност под която, разликата до минималната доходност в съответния фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване трябва да бъде покрита от резерва, заделен в същия фонд, или ако липсва такъв, от резерва в пенсионноосигурителното дружество, което го управлява.

Професионалният пенсионен фонд, управляван от ПОД „Бъдеще” АД, е постигнал доходност, по-ниска от определената минимална доходност за съответния вид фонд за посочения 24-месечен период. Съгласно изискванията на КСО, ПОД „Бъдеще” АД следва да покрие разликата до минималната доходност със средства от резерва за минимална доходност на дружеството в нормативно установения срок. Всички останали фондове за допълнително задължително пенсионно осигуряване са постигнали доходност за посочения 24-месечен период над определеното минимално равнище на доходността за съответния вид фонд.