За това в какво се изразява международното сътрудничество на Комисията за финансов надзор (КФН) със съседни на нас държави, по какви проекти работи и участва комисията и какви са позициите на експертите от българския надзорен орган в региона, разговаряме с Петър Чобанов, председател на Комисията за финансов надзор:

Г-н Чобанов, в какво се изразява международното сътрудничество на КФН със съседни на нас държави, имате ли поети ангажименти?

Важен приоритет в международната политика на КФН е изграждането на стабилни връзки на сътрудничество с надзорните органи в Югоизточна Европа. КФН поддържа активни международни позиции сред регулаторните и надзорни органи на съседните на България държави, чрез цялостна политика за сътрудничество, обмяна на опит и надзорни практики и организация на съвместни инициативи.

Основна част от международната дейност на КФН в региона на Югоизточна Европа е изграденият капацитет на комисията да изпълнява туининг проекти за институционално укрепване и изграждане на устойчив административен капацитет за прилагане на законодателството на ЕС в областта на финансовите услуги.

По какви проекти сте работили и участвате, резултати?

Вече 7 години от съществуването си до момента, КФН активно участва в изпълнението на проекти и международни инициативи, финансирани по програми на Европейския съюз и международни донорски програми в областта на небанковия финансов сектор в Югоизточна Европа.

През 2008 г. комисията успешно реализира туининг лайт проект „Подкрепа за Застрахователната агенция на Босна и Херцеговина", съфинансиран от програма CARDS на Европейския съюз. КФН е първата българска институция, която осъществи туининг проект за подпомагане на друга държава - бенефициент, в качеството си на институция от страна - членка на ЕС.

Основната цел на проекта бе стимулиране на развитието на единен застрахователен пазар в Босна и Херцеговина. Продължителността му бе шест месеца като комисията предостави подкрепа на Застрахователната агенция на Босна и Херцеговина в разработването на законодателство, стандарти, процедури и правила с цел хармонизацията им с Европейското законодателство.

В рамките на проекта, през септември 2008 г. в Сараево бе проведена регионална конференция на тема „Застрахователните пазари в Югоизточна и Централна Европа и тяхната регулация". Конференцията бе организирана от КФН и Застрахователната агенция на Босна и Херцеговина.

Целта на събитието бе да представи на участниците от Босна и Херцеговина основните аспекти на застрахователния надзор и регулация в държавите от Югоизточна и Централна Европа. В същото време конференцията се превърна в регионален форум за обсъждане на най-актуалните промени и предизвикателства в областта на застрахователните пазари и тяхната регулация.

Участие във форума взеха представители на Делегацията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина, главна дирекция „Вътрешен пазар и финансови услуги" на Европейската комисия, както и делегати от Застрахователната агенция на Република Сръбска, Агенцията за застрахователен надзор на Федерация Босна и Херцеговина, Международната застрахователна фондация, както и надзорните органи на Македония, Словакия, Полша, Унгария и Албания.

През 2009 г. КФН спечели нов туининг проект „Подкрепа от ЕС за устойчиво изграждане на капацитета на Застрахователната агенция на Босна и Херцеговина, Агенцията за застрахователен надзор на Федерация Босна и Херцеговина и Застрахователната агенция на Република Сръбска", финансиран по програма IPA на ЕС. Проектът е с продължителност от две години и целта му е да допринесе за създаването на единен пазар на застрахователни услуги и най-вече да подпомогне институциите - бенефициенти в хармонизацията на законодателството с европейското.

Също така в консорциум с БНБ и Холандската централна банка, КФН спечели и туининг проект „Укрепване на надзорния и регулаторния капацитет на финансовите регулаторни органи в Черна Гора", финансиран по програма IPA на ЕС. Проектът започна своето изпълнение на 30 ноември 2009 г. и е с продължителност от 18 месеца. Той включва мащабни дейности, насочени към хармонизацията на законодателството и надзорните практики на финансовите регулатори в Черна гора с европейските регулатори.

В резултат от реализацията на тези проекти, КФН утвърди своите позиции като компетентен партньор от ЕС на надзорните институции в региона на Югоизточна Европа. В допълнение, КФН се утвърждава като най-активната обучаваща българска институция в осъществяването на туининг проекти с трети държави.

Като голямо международно признание за качествена надзорна рамка и действия в областта на ценните книжа бе присъединяването на КФН през октомври 2009 г. към Многостранния меморандум на Международната организация на комисиите по ценни книжа (IOSCO). Този меморандум е подписан от страните с най-добри практики в областта на капиталовия пазар.

Подпомагат ли експертите от КФН развитието на пазарите в съседните ни държави и на кои държави?

КФН реализира редица инициативи с цел повишаване квалификацията на служителите на комисията, обмяна на опит и добри практики с чужди надзорни органи и утвърждаване на ролята й на лидер в областта на надзора и регулацията на небанковия финансов сектор в Югоизточна Европа.

През юни 2008 г. КФН бе домакин на Балканска кръгла маса на тема „Влияние на членството в Европейския съюз върху капиталовите пазари в Югоизточна Европа". Събитието се състоя в София и събра председателите на регулаторни и надзорни органи в областта на капиталовите пазари, както и представители на индустрията.

Дискутирани бяха теми, свързани с влиянието на членството в ЕС върху отделните капиталови пазари, процеса на прилагане на европейското законодателство в сферата на ценните книжа, както и предизвикателствата пред бизнеса в този контекст. Участие в кръглата маса взе генералният секретар на Комитета на европейските регулатори на ценни книжа (CESR), Карло Компорти, както и представители на надзорните и регулаторни органи на Гърция, Румъния, Хърватска и Македония.

През юни 2008 г. по инициатива на КФН, в София се състоя „Регионална програма по ценни книжа". Семинарът се осъществи с подкрепата на Торонто център, Международната финансова корпорация (IFC), част от групата на Световната банка и Агенцията за трансфер на финансови технологии (ATTF), Люксембург.

Програмата бе насочена към региона на Югоизточна Европа и разгледа актуални теми относно ефективен надзор и техники за прецизно прилагане на законодателството, пазарни манипулации и мерки за борба с измамите и търговията с вътрешна информация. Тя предостави ценна възможност за обучение на българските и чужди експерти в областта на надзора на пазарите на ценни книжа по утвърдените програми на Торонто център от световно признати експерти по капиталови пазари и ценни книжа.

Участници в програмата бяха представители на надзорните органи и фондовите борси на Македония, Сърбия, Хърватска, Румъния, Черна гора и Босна и Херцеговина. На събитието присъства Еди Вимерш, председател на Комитета на Европейските регулатори на ценни книжа (CESR) и председател на Европейския регионален комитет на Международната организация на регулаторите на ценни книжа (IOSCO), Флориан Фихтел, постоянен представител на Световната банка за България, както и Хорхе Патино, изпълнителен директор на Торонто Център.

По молба на румънските застрахователен и осигурителен надзор през октомври 2009 г., КФН проведе обучение за техни специалисти в областта на финансовия надзор. Също така по молба на осигурителния надзор в Македония от 2005 г. до сега КФН оказва активна подкрепа, като са организирани множество обучения, изготвени са всички надзорни правила, процедури, форми на образци и документи за надзорни цели.

Активно е и сътрудничеството между КФН и Комисията за ценни книжа и фондови борси на Република Македония.

Какви са позициите на Комисията за финансов надзор сред регулаторните органи в съседните ни държави?

В резултат от активната си международна политика, КФН е изградила трайни международни контакти и поддържа устойчиви позиции сред регулаторните органи на съседните ни държави. Особено тясно е сътрудничеството на КФН с надзорните органи на Босна и Херцеговина и Черна Гора, тъй като туининг проектите, които комисията изпълнява включват мащабни дейности за обмяна на опит и институционално укрепване на надзорните и регулаторни органи в тези държави.

Комисията работи в тясно сътрудничество с регулаторните и надзорни институции в Македония, Румъния, Сърбия и Гърция. В същото време, КФН се е утвърдила като инициатор и организатор на редица съвместни инициативи с цел развитие на небанковия финансов сектор в региона.

В крайна сметка, КФН може ли да има своето централно място в процеса на консолидация на пазарите в региона?

Всички международни инициативи на КФН от създаването й до момента сформират целенасочена и активна политика на утвърждаване на КФН като лидер в областта на надзора и регулацията на небанковия финансов сектор в региона.

Капацитета на институцията да извършва надзор и регулация над небанковия финансов пазар в условията на европейското членство на страната, както и развитието на възможностите за осъществяване на съвместни проекти с други държави, доведе до изграждането на водещи международни позиции на КФН в процеса на консолидация на пазарите в региона на Югоизточна Европа.