Всеки пети автомобил сключва задължителната застраховка „Гражданска отговорност” в последните месеци на годината, показват данните на застрахователите.

Въпреки прогнозите за очаквано поскъпване, оказва се че точно в навечерието на повишения интерес, цените за леките коли започват да падат, пише bTV.

От няколко месеца застрахователи предупреждават за очаквано поскъпване на Гражданската отговорност с около 10%. В началото на месеца и от Комисията за финансов надзор казаха, че цените няма как да вървят надолу.

Днешната картина на пазара обаче показва нещо различно. Две от дружествата, които предлагат полицата, вече намалиха цените за леките автомобили с покритие за страната. Нещо повече - от утре една от водещите компании в бранша също ще намали цената с 3 до 5%.

Добрите страни на тази новина са очевидни, но според експерти, поевтиняването крие и някои рискове.

3 200 000 автомобила. Над 600 хиляди от тях правят задължителната си застраховка около нова година. Борбата за застрахователите е за всеки клиент. Така застрахователните брокери обясняват стъпката, която някои от тях правят към сваляне на цените за леките коли, но предупреждават, че цената днес, утре може да се окаже недостатъчна да покрива щети.

Финансовият надзор е този, който трябва да прецени, опасни ли са за застрахователите и за клиентите им по-ниските цени.

Според брокери, ако сега не бъде направен обективен анализ може ли по-ниска сума за застраховка да доведе до проблем с покриване на бъдещи щети, и останалите застрахователи ще се опитат да свалят цените, за да са конкурентни.

При условие, че разходите при изплащане на обезщетения по Гражданска отговорност се увеличават, а цените намаляват, притесненията на брокерите са да не би някоя от компаниите да не изпадне в неплатежоспособност, защото тогава ще се получи ефектът на доминото.

Между другото, задава се нова глоба за шофьорите. От 6 октомври стикерите по колата за маркировка по „Автокаско” или друга услуга, свързана със застраховател вече са забранени. Ако не ги махнете, глобата ще е 50 лева.

На предното стъкло на автомобила трябва да останат само стикерите за Гражданска отговорност, годишен технически преглед и винетката. Вече е забранено да има стикери със знак за сключена застраховка „Автокаско”.