Депутатите намалиха броя на членовете на Комисията за финансов надзор (КФН) от 7 на 5 души. Това стана при гласуването на второ четене на промените в Закона за КФН.

Комисията ще се състои от председател; заместник-председател, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност"; заместник-председател, ръководещ управление „Застрахователен надзор"; заместник-председател, ръководещ управление „Осигурителен надзор"; член на комисията, подпомагащ политиката й по анализ и оценка на рисковете на финансовите пазари, усъвършенстване на надзорната практика и защита интересите на инвеститорите, застрахованите и осигурените лица.

Председателят на комисията ще се избира от Народното събрание, а останалите членове ще се избират по предложение на председателя от парламента. Мандатът на членовете на комисията е 6 години.

Членовете на комисията могат да бъдат само български граждани с висше икономическо или юридическо образование с минимална образователно-квалификационна степен „магистър" с трудов стаж не по-малък от 5 години в сферата на правото, икономиката или финансите през последните 10 години.

С промените на второ четене се предвижда и създаване на Консултативен съвет по финансова стабилност.

Членове на съвета са министърът на финансите, председателят на КФН и управителят на Българската народна банка, като негов председател е министърът на финансите. Основната цел на съвета е да съдейства за по-ефективно сътрудничество за поддържане на финансовата стабилност чрез обмяна на информация и оценка на състоянието и развитието на финансовата система и финансовите пазари в страната.

Съветът трябва да наблюдава и управлява системните рискове в икономиката и финансовата система и при необходимост предлага конкретни мерки за въздействие в случай на заплаха за стабилността на националната финансова система или финансова криза.

Съветът се свиква на редовни заседания минимум четири пъти в годината, но може да бъде свикан и по искане на който и да е от членовете му. Заседанията се ръководят от министъра на финансите.

Източник: Фокус