Електромобилите Nissan Leaf и Chevrolet Volt станаха първите масови коли на ток, които получиха най-високия рейтинг за сигурност на пасажерите - Top Safety Pick, който се присъжда от щатския Застрахователен институт за пътна безопасност (Insurance Institute for Highway Safety - IIHS).

И двата модела са получили най-високата оценка „добър" при отделните изпитания и притежават система за електронен контрол на стабилността (ESC), за да влязат в топ категорията за сигурност. Самите изисквания и изпитания на се различавали от тези за конвенционалните коли. Тестовете са четири - челен сблъсък с 40 мили в час (малко над 64 км/ч), страничен удар, здравина на покрива и защита на главата при сблъсък отзад.

Nissan Leaf е изцяло електрически и може да измине около 117 км с едно зареждане. Chevrolet Volt притежава и бензинов двигател за генериране на електрически ток, при изчерпване на батерията, която пък осигурява около 56 км пробег с едно зареждане.

Двете коли са влезли в класа на компактните автомобили, въпреки че теглото им се доближава до това на средно голям автомобил, заради батериите.

Моделите на Nissan и Chevrolet всъщност са и първите масови електрически коли, които институтът е тествал. С тях автомобилите от 2011 г. в Top Safety Pick листата стават общо 80, като в нея има и 7 хибрида.

През декември 2010 г. в Top Safety Pick категорията за първи път влезе автомобил от класа на големите високопроходими автомобили - Volkswagen Touareg.