Японската животозастрахователна компания Yamato Life Insurance Co., която има 98-годишна история, е подала заявление за фалит и е поискала съдебна защита от кредитори, информира Bloomberg.

Дълговете на компанията надхвърлят активите й с 11.5 млрд. йени (116 млн. долара), а това е първият фалит в сектора в Япония от седем години насам.

Спад в стойността на притежаваните от Yamato Life ценни книжа е увеличил загубите на компанията, чиито дългове възлизат на 269.5 млрд. йени.

Световната кредитна криза изтри повече от 670 млрд. долара пазарна стойност от основния сегмент на Токийската фондова борса тази седмица, след като инвеститорите масово разпродават. Yamato е осмият животозастраховател, който фалира в Япония след Втората световна война, а това е петият най-голям фалит в страната от началото на годината, показват данни на Teikoku Databank Ltd.

Последният фалит на животозастрахователна компания в Япония беше на Tokyo Mutual Life Insurance Co, която през 2001 г. подаде заявление за защита от кредитори с дългове от 980 млрд. йени. Kyoei Life Insurance Co. потърси съдебна защита през 2000 г. с дългове в размер на 4.5 трлн. йени, като това е и най-големият фалит в следвоенна Япония.

Yamato Life, която е разполагала с 1 019 служители към март 2008 г., е насочила активите си към алтернативни инвестиции, които са съставлявали около 30% от портфейла й към края на септември. Тези действия се оказват фатални за компанията, след като световните пазари се сринаха.

Измежду най-големите акционери на Yamato Life са Shinsei Bank Ltd, строителният предприемач Leopalace21 Corp и Aderans Holdings Co., най-големият производител на перуки в Япония. И трите компании са базирани в Токио.

Yamato Life очакваше нетна загуба в размер на 11 млрд. йени за шестте месеца, приключили на 30 септември, докато загубите от притежаваните от компанията ценни книжа вероятно достигат 15.7 млрд. йени.

Банкрутът на Yamato идва след 34-процентния скок в броя на фалитите на японски компании през миналия месец. Това е и най-голямото увеличение от осем години. Броят на фалиралите фирми в Япония е нараснал до 1 408 през септември.