Най-голямата европейска застрахователна компания Allianz SE обяви, че печалбата и за първото тримесечие е нараснала почти четири пъти, подпомогната от добрите резултати в подразделенията за животозастраховане и здравно застраховане и управление на активи, както и от положителния резултат от продажбата на дял в Industrial & Commercial Bank of China Ltd (ICBC), информира Bloomberg.

Печалбата на застрахователя за първото тримесечие нараства до 1.59 млрд. евро, в сравнение с 424 млн. евро година по-рано. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за печалба в размер на 1.21 млрд. евро, показва проучване на Bloomberg. Allianz е спечелила 500 млн. евро от продажбата на около една трета от оставащият й дял в китайската банка ICBC.

Главният изпълнителен директор на компанията Михаел Дийкман, заяви миналата седмица на срещата на акционерите, че оперативната печалба на Allianz е нараснала с 20% до около 1.7 млрд. евро през първите три месеца на годината. Природните бедствия, в това число земетресението в Чили и зимната буря Ксинтия в Европа, са стрували на застрахователя 555 млн. евро в периода.

Общите приходи на Allianz нарастват с 10% до 30.6 млрд. евро през първото тримесечие на 2010 г., благодарениe на по-големите продажби на подразделенията за животозастраховане и здравно застраховане и управление на активи.

Втората най-голяма застрахователна компания в Европа по пазарна стойност Axa SA обяви миналата седмица, че приходите й за първото тримесечие са се повишили с 1.1% до 27.9 млрд. евро, благодарения на животозастраховането. Печалбата на най-големия швейцарски застраховател Zurich Financial Services AG пък се увеличава със 76% до 935 млн. долара за първото тримесечие.

Акциите на Allianz губят 5.7% от цената си от началото на годината, като в момента пазарната стойност на компанията е около 37.3 млрд. евро. Книжата на Axa и Zurich Financial пък поевтиняват с 14% и поскъпват с 6.8%, респективно.