Най-голямата застрахователна компания в Европа Allianz SE обяви, че положителният й финансов резултат за третото тримесечие е нараснал повече от два пъти, след като печалбата й от инвестиционна дейност се възстановява, информира Bloomberg.

Печалбата на компанията нараства до 1.32 млрд. евро за третото тримесечие в сравнение с 545 млн. евро година по-рано, ако бъде изключена продажбата на Dresdner Bank. Предварителните очаквания на анализаторите участвали в проучване на Bloomberg бяха за 1.25 млрд. евро.

Базираната в Мюнхен застрахователна компания излезе на печалба през първото полугодие след като отписванията на инвестиционни активи и продажбата на губещата Dresdner Bank допринесоха за 2.4 млрд. евро на компанията за 2008 г.

Европейските застрахователи изпитват затруднения с постигането на рекордните си печалбите от 2007 г., тъй като рецесията се отразява на премийните приходи, а ниските лихвени проценти и по-малките пакети притежавани акции понижават възвращаемостта на инвестициите.

Allianz обяви 658 млн. евро печалба за второто тримесечие, след като продаде половината от дела си в китайската Industrial & Commercial Bank of China Ltd. през април. Застрахователят реши да запази останалите си 0.97% в ICBC когато периодът, в който компанията нямаше право да продава дела си, изтече на 20 октомври.

Allianz обяви на 3 ноември, че е намалила дела си Commerzbank AG от 13.8%, до малко над 10%, за да ограничи инвестициите си в сектора на финансовите услуги.

Акциите на Allianz поскъпват с 5.8% през настоящата година, което дава пазарна стойност на компанията от 36 млрд. евро.