Фондът на Бъфет - Berkshire Hathaway отчете спад от 8% в печалбата за второто тримесечие на годината, в резултат на влошените резултати на застрахователния бизнес на компанията и нереализирани загуби от 1 млрд. долара от деривати.

Компанията обяви, че е генерирала печалба от 2.9 милиарда долара, или 1 859 щатски долара на акция, по време на тримесечието приключило на 30 юни. Средните очаквания на анализаторите бяха за печалба от 1 370 долара на акция.

За сравнение през същото тримесечие на миналата година печалбата на инвестиционната компания възлизаше на 3.1 млрд. долара, или 2018 долара на акция.

Приходите на Berkshire за изминалото тримесечие са възлезли на 30.1 млрд. долара, в сравнение с 27.3 млрд. долара година по-рано.

До голяма степен в основата на влошаването на резултатите на компанията стои слабото представяне на застрахователния й бизнес. Той включва Geico, презастрахователният гигант General Re и няколко други компании, отчели значително понижение в печалбите си.

Намаляването на печалбите на застрахователните компании се предопределят от финансовата криза, която сериозно ги наранява.

Berkshire е завършила тримесечието с 31.2 милиарда щатски долара в брой. За сравнение в края на първото тримесечие, разполагаемите средства на компанията са били в размер на 35.6 млрд. долара.

Това бе и първото тримесечие, когато в резултатите на холдинга са включени и тези на придобитите 60% от компанията Marmon Holdings за 4.5 млрд. долара.

Marmon включва повече от 125 производствени и сервизни фирми в сферата на транспорта, енергетиката и строителството. Marmon прави продукти, като железопътни цистерни с метални скрепителни елементи.

През първата половина на годината, Berkshire отчита печалба от 3.8 милиарда щатски долара или 2467 щатски долара на акция. Това е с 33% под същите в размер на 5.7 млрд. долара година по-рано.

Berkshire притежава повече от 60 дъщерни дружества, включително такива от секторите застраховане, дрехи, мебели, компании за търговия на едро, ресторанти от енергийната сфера и др.