Британската застрахователна компания Brit Insurance Holdings отчете 191.2 млн. паунда печалба преди данъчно облагане за 2007 и обяви плащане на специален дивидент, предаде Reuters. Цифрата надхвърля прогнозите на анализаторите, които очакваха компанията да отчете 180.9 млн. паунда печалба за миналата година.

Brit Insurance Holdings отчете 186.3 млн. паунда печалба през 2006.

Високата печалба бе постигната благодарение на липсата на изплащане на искове по щети, причинени от урагани в САЩ, печалба от валутни транзакции, по-високи инвестиционни приходи и освобождаване на резерви.

Акциите на компанията загубиха 4% от стойността си в понеделник сутрин и се търгуваха на цена 214.25 паунда поради непрестанните опасения за това, че Brit е изложена на ипотечната криза.

Репутацията на Brit страда от вероятността компанията да бъде атакувана с искове за обезщетение, свързани с ипотечната криза. Акциите на компанията са загубили 38% от стойността си от юли 2007 досега.

Компанията е създала резерв от 62.5 млн. паунда за изплащането на подобни рискове, заявиха от Brit. Застрахователната компания препоръча окончателен дивидент от 7.4 пенса на акция и специален дивидент в размер на 7 пенса.

В Brit са сигурни в бъдещето, независимо от негативната перспектива за световната икономическа криза и твърдят, че стабилизирането на нивата на автомобилните застраховки във Великобритания в края на 2007 дава надежди, че пазарът би трябвало да започне да се подобрява през тази година.