Най-голямата холандска компания за финансови услуги ING Groep NV, отчита 19-процентен спад на печалбата за първото тримесечие, вследствие на по-ниска печалбата на подразделенията за банкиране на едро и онлайн банкиране, предава Bloomberg.

Нетната печалба на ING пада до 1.54 млрд. евро през първите три месеца на годината, в сравнение с 1.89 млрд. евро печалба, отчетена за същия период на миналата година, се казва днес в електронно съобщение на базираната в Амстердам компания. Печалбата почти съвпада с осреднената прогноза на 11 анализатори, интервюирани от Bloomberg.

ING, която присъства в повече от 50 страни, обяви, че печалбата на подразделението й за банкиране на едро е намаляла с 14% през първото тримесечие, докато тази на подразделението за онлайн банкиране бележи спад от 6.1%.

Акциите на ING са загубили около 11% от стойността си на Амстердамската фондова борса през първото тримесечие на тази година.

Подразделението за онлайн банкиране ING Direct е допринесло за 11% от печалбата на ING от банкови операции през 2007 г. Делът на подразделението за банкиране на едро пък възлиза на 48% от общата печалба на компания за миналата година.

ING, която през 2007 година обяви, че планира да комбинира бизнеса на ING Bank и Postbank в Холандия и да съкрати 2 500 служители, обяви на 5 март, че ще задели 87 млн. евро през първата четвърт за разходи за преструктуриране, свързани с приключването на общото начинание с TNT NV за предлагане на банкови услуги в пощенски клонове в Холандия.

ING похарчи повече от 4 млрд. долара за закупуването на финансови компании в Турция и Латинска Америка миналата година. CEO-то на компанията Мишел Тилмант обяви на 2 април, че компанията има достатъчно солидно присъствие в САЩ и Европа и е възможно да разшири още операциите си в Латинска Америка.