Вторият най-голям животозастраховател Ping An Insurance (Group) Co отчете 2-процентов спад в печалбата за първото полугодие, който се дължи на на спад в инвестиционните приходи на компанията, предава Reuters.

Ping An, която изостава след пазарния лидер China Life Insurance Co, отчита нетна печалба в размер на 9.49 млрд. юана (1.38 млрд. долара) за шестте месеца приключили на 30 юни, в сравнение с 9.69 млрд. юана обявени за същия период на предходната година.

Четиримата анализатори, интервюирани от Reuters, са прогнозирали средно печалба от 7.72 млрд. юана за базираната в Шенжен компания през първото полугодие.

Индексът Shanghai Composite е загубил 48% в първата половина на годината в условията на разпродажбите на акции по целия свят и на опитите на Китай да ограничи инфлацията.

Акциите на Ping An, листнати на Шанхайската фондова борса, са се обезценили с 60.6% тази година, докато тези в Хонконг са загубили 41.6% от стойността си, в сравнение с 24-процентен спад на основния индекс Hang Seng за същия период.