Застрахователната компания Lloyds обяви днес увеличение на печалбата си преди данъчно облагане за 2007 г. с 5% благодарение на по-малкия брой искове за катастрофи през годината, предаде Асошиейтед прес.

Печалбата на Lloyds преди облагането с данъци за 2007 г. се е покачила до 3.85 млрд. бр. лири (4.9 млрд. евро) спрямо 3.66 млрд. бр. лири, отчетени за 2006 г.

Компанията съобщи, че комбинираният й коефициент - измерващ пропорцията на премиите от застраховки спрямо исковете - е бил 84% спрямо 83.1 на сто за 2006 г. Всяка стойност на този показател под 100% е знак за гарантирана печалба, а колкото по-нисък е процентът, толкова е по-голяма доходността на групата.

"Lloyds е спечелила от по-малкия брой на катастрофите, но това е довело до по-голямо напрежение върху цените във всички аспекти на бизнеса на компанията", обяви в комюнике президентът на Лойдс Лорд Ливън.

Ливън посочи, че Lloyds е в добра форма, за да посрещне текущите предизвикателства, но сегашното ниско равнище на катастрофите едва ли ще се запази.

Компанията информира, че възвращаемостта на инвестициите й се е покачила с 21% до 2 млрд. бр. лири (2.5 млрд. евро) за миналата година спрямо 1.7 млрд. бр. лири през 2006 г.

Lloyds - обединение на корпоративни застрахователи и богати физически лица, които сключват застрахователни договори чрез 44 агентства и 62 синдиката - не обявява резултатите си за чиста печалба, тъй като данъчното облагане е различно за отделните й членове.

БТА, Снимка: БГНЕС/EPA