Печалбата на втората най-голяма в света презастрахователна компания - Munich Re се е понижила с 12% през четвъртото тримесечие на изминалата година, което е резултат на наблюдаваните проблеми в застрахователния сектор след кризата, обхванала ипотечните пазари.

За тримесечието от компанията отчетоха печалба в размер на 560 млн. евро, в сравнение с 636 млн. евро година по-рано. Резултатът се оказа под средните очаквания на анализаторите за печалба в размер на 579 млн. евро.

За цялата изминала година печалбата на компанията е възлязла на 3.94 млрд. евро. За настоящата година от ръководството на презастрахователя очакват печалба в диапазона между 3 и 3.4 млрд. евро.

Акциите на компанията са загубили 12% от началото на настоящата година, с което пазарната й капитализация възлиза на 25.4 млрд. евро.

Положителното в резултатите на компанията е било, че загубите й в резултат на кризата, обхванала щатските ипотечни пазари, възлиза на едва 10 млн. евро през последното тримесечие на миналата година.

През изминалия месец от там обявиха, че ще повишат дивидента си до 5.5 евро на акция, в сравнение с разпределяния година по-рано такъв в размер на 4.5 евро на акция.

Компанията е реализирала еднократна печалба от промяна в данъчното законодателство в Румъния в размер на 356 млн. евро.

Резултатите на компанията са добри, на фона на липсата на значителни глобални природни бедствия. През 2005 година обезщетенията, изплатени от презастрахователната компания, възлязоха на рекордните 99 млрд. долара след ураганите Катрин, Рита и Уилма, които връхлетяха САЩ.

През февруари миналата година компанията приключи програмата си за обратно изкупуване на акции на стойност 1 млрд. евро след силното понижение в цените на акциите й.