Печалбата на най-голямата презастрахователна компания - Swiss Reinsurance Co., се е понижила с 8% през изминалата година, в резултат на загуби, свързани с финансови деривати, съобщават от компанията.

За годината чистата печалба на компанията е намаляла до ниво от 4.2 млрд. швейцарски франка - на фона на реализираната година по-рано такава в размер на 4.56 млрд. франка. Резултатът се оказа над средните очаквания на анализаторите за печалба в размер на 4.01 млрд. франка.

През четвъртото тримесечие на годината печалбата на Swiss Reinsurance Co. е възлязла на 170 млн. франка, като не е ясно какъв е бил резултатът им през сравнимото тримесечие на предходната година.

Влошаването на резултатите на финансовата институция са напълно нормални и очаквани на фона на значителните загуби, претърпени от финансовите компании в световен мащаб, възлезли за последната година на 163 млрд. долара.

В този аспект пазарните наблюдатели коментират, че кризата не се е отразила с такава сила върху резултатите на презастрахователната компания.

Печалбата преди данъци на животозастрахователния сегмент на компанията се е повишила с 76% през изминалата година до ниво от 2.72 млрд. франка.

За 2007 г. акциите на компанията са се понижили с 22% по време на търговията им в Цюрих, като се търгуват почти без изменение през настоящата година.

Известно повишение регистрираха акциите на компанията след новината, че фондът на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc. е закупил 3% от компанията през изминалия месец, с договореност за придобиване на до 20% от презастрахователния й бизнес през следващите пет години.

Swiss Reinsurance Co. възнамерява да използва получените средства от продажбата за обратно изкупуване на собствени акции.