Втората най-голяма австрийска застрахователна компания Uniqa Versicherungen AG обяви, че положителният й финансов резултат за цялата 2007 г. е нараснал със 63% на годишна база, вследствие на печалба от премийни приходи в Източна Европа и продажба на дялово участие, предава Bloomberg.

Цената на акциите на Uniqa отчете най-голямото повишение на Виенската фондова борса от месец насам, след като компанията обяви, че нетната й печалба се е увеличила до 247 млн. евро, без да съобщи резултатите, отчетени година по-рано. Uniqa също така възнамерява да започне изпълнението на програма по обратното закупуване на до 12 млн. акции и смята да увеличи дивидента почти с половина до 0.50 евро на акция.

Базираната във Виена Uniqa разширява дейността си в Източна Европа с цел да компенсира забавянето на растежа в Австрия и Западна Европа. Премийните приходи на компанията в Източна Европа са се увеличили с 28% през миналата година, докато увеличението само във Австрия е възлизало на 2.8%. За миналата година Uniqa също така е отчела и еднократна печалба, вследствие на продажбата на дял в австрийската строителна компания Strabag SE.

Застрахователят обяви, че прогнозира "много добър растеж на общите премийните приходи" през първото тримесечие на тази година, като се очаква те да се увеличат с 14% до 1.4 млрд. евро. Компанията също така вижда силно раздвижване и в сектора на животозастраховането.

Инвестициите на Uniqa в ценни книжа, обезпечени с високорискови щатски кредити, пострадаха по-малко от тези на други финансови компании. Застрахователят е обявил днес, че трябва да преоцени със 101 млн. евро инвестициите си в книжа, обезпечени с високорискови кредити и да отпише 9 млн. активи, тъй като някои от инвестициите на компанията са се оказали неуспешни.

Акциите на Uniqa добавиха 5.9% към стойността си до 17.47 евро и се търгуваха на цена от 17.20 евро за брой преди обяд на Виенската фондова борса. Това е най-голямото увеличение в цената на акциите на застрахователя от 25 март насам. Те са се обезценили с 18% от началото на годината.