Най-голямата швейцарска застрахователна компания - Zurich Financial Services AG, обяви, че печалбата й е нараснала с 2.9% през първото тримесечие – повече, отколкото прогнозираха анализаторите, предава Bloomberg.

Компанията отчете печалба от 1.43 млрд. долара, в сравнение с 1.39 млрд. долара година по-рано, което оскъпи акциите й с 3.6% на фондовата борса в Цюрих днес.

Повече от половината от оперативната печалба на компанията идва от застраховки Имущество и Злополука. Банката потвърди целта си да увеличи печалбата с 2.4 млрд. долара до 2010 г.

Акциите й обаче са загубили 2.6% от стойността си от началото на годината, което е намалило пазарната стойност на компанията до 46 млрд. франка (43.6 млрд. долара).

Загубите на компанията, свързани с ценни книжа, обезпечени с ипотеки, възлизат на 7 млн. долара от края на декември досега, в това число и намаления на активи на стойност 1 млн. долара.

Компанията не е заплашена от загуби, свързани със земетресението в Китай, въпреки че е получила по-големи застрахователни искове за пожари и наводнения отпреди година.

По-големите разходи по застрахователни искове са вследствие на пожари и торнада в САЩ и на мартенската зимна буря Ема в Европа.

Тази година Zurich Financial Services се съгласи да закупи турската TEB Sigorta in Turkey, която има годишни премийни приходи в размер на 130 млн. долара, както и 50-процентни дялове в две застрахователни подразделения на Caixa d'Estalvis de Sabadell, за да разшири присъствието си в Испания.

Застрахователят е направил шест придобивания от септември досега и има готовност за още подобни сделки.