Само преди дни у нас бе учреден Съвет за развитие на капиталовия пазар. Похвалите тогава бяха най-вече за новия председател на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова. Много хубаво обаче не е на хубаво, е казал народът.

Още в началото на седмицата на сайта на КФН бяха качени желаните промени в Закона за Комисията за финансов надзор.

От тях става ясно, че са предвидени облекчения за бъдещите емитенти, но и сериозно повишение на таксите, налагани на пенсионните фондове и застрахователите.

Последните данни сочат, че двете индустрии управляват респективно 9.81 млрд. лв. и 6.6 млрд. лв.

Именно те ще са под натиск от идната година, при положение че промените бъдат обнародвани, тъй като с по-високите такси се цели финансовата независимост на регулатора. А той, по последни данни, струва на държавния бюджет малко над 3 млн. лв. на година.

Предложенията към момента, преди обсъжданията на готвените промени, предвиждат от пенсионните фондове в страната да се събират не повече от 9 млн. лв. годишно за 2017 г. и 10 млн. лв. за следващите години, която сума се формира от такса за всяко дружество, плюс такса за всеки управляван от него фонд и процент от приходите на дружеството от такси и удръжки за предходната финансова година.

Максималната сума, която се очаква да се събере от най-големите компании в сектора, няма да е по-голяма от 21.5% от всички приходи на КФН по тази линия, или иначе казано - пазарните лидери ще заплащат по около 2 млн. лв. на година.

Сумата е значителна, макар че индустрията успя да спечели над 48 млн. лв. за 2015 г. и е с положителен финансов резултат от около 35 млн. лв. за първите девет месеца на 2016 г.

Ефектът за малките фондове и застрахователи обаче ще доведе до влошаване на финансовите им показатели.

Компаниите от общото застраховане и животозастраховането, от своя страна, генерираха печалби за по над 30 млн. лв. през 2015 г., но при наличие на големи природни бедствия, като например градушките от 2014 г., отчетоха едва 1.8 млн. лв. печалба, като голяма част от компаниите бяха на минус.

От засегнатите сектори заявиха пред Profit.bg, че се надяват на диалог и на постигането на консенсус в идните дни, за да може да се вземе решение, което ще удовлетворява и двете страни.

Напомняме, че именно предвидимите решение и политическата стабилност са и в основата на чуждестранните инвестиции в дадена държава.