Третото тримесечие на 2010 г. слага край на започналата в началото на годината тенденция на свиване на валутните резерви на страната и към септември те са близо 1.2 млрд. лв. над нивото си от юни 2010 г., което представлява 5% ръст. През периода януари 2009 - юни 2010 г. паричната база (парите в обръщение и депозитите на търговските банки в БНБ) е варирала около средна стойност от 12.3 млрд. лв., а през третото тримесечие на 2010 г. се увеличава до средна стойност от 13.1 млрд. лв. и за първи път за последните 21 месеца е над 13 млрд. лв. и през трите месеца.

За шести пореден месец растат и тесните пари (М1) и по-конкретно овърнайт-депозитите, чиято динамика през третото тримесечие на 2008 г. вече сигнализираше за предстоящата рецесия. Ръстът им през полугодието предполага завръщането на икономиката към годишен ръст до края на годината, отчитат експертите от Центъра за икономическо развитие (ЦИР) в последния си доклад - „Икономиката на България - октомври 2010".

Банкова система

Перспективите за развитие на банковия сектор до края на годината се запазват сравнително ограничени. Въпреки публикуваните от НСИ данни за ръст на БВП на тримесечна база през втората четвърт на 2010 г. и намаляващия спад спрямо година назад, годишният растеж ще бъде отрицателен. Това означава бавно стабилизиране на отношението на необслужваните кредити към целия портфейл на банките и отложено възвръщане към стабилен ръст на вътрешното кредитиране, смятат от ЦИР.

Банките все още проявяват голяма консервативност, което личи от липсата на ясна тенденция при лихвените им нива. Устойчивото възстановяване на банковия сектор може да се очаква едва след като икономическата активност в страната набере инерция и започне отново да нараства. Това е част от трудностите пред които секторът е изправен заради валутния борд, който освен всички позитиви, води и до липса на активна монетарна политика от страна на БНБ.

Именно затова е толкова важно бързото присъединяване на България към еврозоната, което ще облекчи неимоверно условията, в които местните трезори оперират, което от своя страна ще даде силен тласък и на икономическата активност в страната, смятат икономистите от центъра.

Лизинг

За трето поредно тримесечие се ускорява темпът на свиване на лизинговия пазар (до 21.14% на годишна база за април-юни 2010 г. след 17.34% и 14.55% в предходните две четвърти). По групи лизингови вземания спадът се дължи в най-голяма степен на по-малкото кредити за машини и съоръжения, товарни и лекотоварни автомобили и леки автомобили. Вземанията по недвижимо имущество и други са единствените, които бележат ръст. Положителните сигнали за възстановяване на икономиката и тримесечният ръст през втората четвърт на годината не са достатъчни, за да възвърнат лизинговия сектор към ръст в краткосрочен план, се чете в доклада.

Продължават да растат заемите за над 5 г. - 12.9% на годишна база, докато годишният спад на заемите до 1 г. и между 1 г. и 5 г. се засилва до съответно 56.56% и 39.94%. Това може да се тълкува като задълбочаване на несигурността в краткосрочен и средносрочен план, а причините - непостоянната правителствена политика и слабото вътрешно търсене. Въпреки че има сигнали за икономическо възстановяване, те все още не са еднозначни и лизинговите дружества и техните клиенти най-вероятно ще са предпазливи относно новите кредити.

Застраховане

Ускоряващият се темп на свиване на приходите в застрахователния сектор през последните четири тримесечия за първи път бе прекъснат през втората четвърт на 2010 г., като годишният им спад за юли 2010 г. е 4.7% (7% през април). По-ниският спад се дължи в най-голяма степен на по-бавното свиване на годишна база на приходите от общо застраховане (6.8% през юли, през април с 8.9%).

Заедно с положителната тенденция при приходите изплатените премии в застрахователния сектор са нараснали с 4.7% на годишна база през юли (с ръст от 7.1% през предходното тримесечие). Продължава доброто представяне на печалбата на компаниите от общо застраховане от основната им дейност, като през второто тримесечие на 2010 г. тя е 7.4 млн. лв. (през второто тримесечие на 2009 г. загуба от 6.7 млн. лв.).

Печалбата на животозастрахователните дружества през второто тримесечие на 2010 г. се увеличава с 28.7% на годишна база. Предвид това, че постъпленията по линия на ГО, свързана с притежание на МПС и сухопътни превозни средства, представляват близо 71% от общите приходи на общо застрахователните компании, подтиснатото вътрешно търсене ще окаже негативно влияние върху застрахователните премии.

Независимо от това подобряващите се печалби в общото застраховане и животозастраховането на фона на свито вътрешно търсене, свиващи се премийни приходи и все още несигурни перспективи пред икономиката са признак на добро управление на дружествата в сектора. Запазва се, обаче, тенденцията за увеличаване на изплатените обезщетения на фона на спадащи премийни приходи, която остава като сериозно предизвикателство пред дружествата в сектора.