За 2008-а има отрицателна доходност за пенсионните фондове с 20%. Бисер Петков, зам.-председател на Комисията по финансов надзор (КФН), обясни, че това е първата година с отрицателна доходност след 6 поредни години на положителна такава. Той каза, че масовото плащане от доброволните фондове трябва да започне през 2020 година. Намалялата доходност не е фатална, тъй като осигуряването продължава няколко десетки години и може спокойно да бъде компенсирано от добра доходност в по-късен етап.

В отговор на въпроса защо никой не знае каква пенсия ще получава, Петков отговори: "Това е така при пенсионните схеми с дефиниран размер на вноските, при които не може да се определи размерът на пенсията, който ще се получава, с точност, защото тя зависи от фактори, които предварително не могат да бъдат прогнозирани с точност.

Тя зависи от размера на вноската, но до голяма степен зависи от периода на осигуряване и от доходността, която се постига от инвестиране на тези средства. Затова не може точно да се определи какъв ще бъде размерът на пенсията от капиталовата част на пенсионната ни система, но така или иначе има разчети за целевия коефициент на възвръщаемост т.е. какъв би трябвало да бъде очаквания размер на пенсията. Разбира се той е при определени допускания, които фактически могат и да не се сбъднат."

Той обясни, че универсалните пенсионни фондове осигуряват 15% от средния доход, който лицето е получавало преди пенсиониране. ДОО ще осигурява основната част от пенсията на лицата, родени до 1959г., а именно около 40%. Лицата, които искат да си осигурят по-висок жизнен стандарт след пенсиониране трябва да се осигуряват доброволно, разясни Петков.

Изтеглянето на парите, натрупани в универсалните и професионални пенсионни фондове не е възможно преди "настъпване на осигурителен случай", т.е. преди настъпване на пенсионната възраст. Подобно изтегляне на капитали е възможно само от доброволните фондове.

Кодексът за социално осигуряване задължава пенсионно осигурителните дружества да изпращат годишни извлечение на клиентите си, които съдържат пълната информация за доходите на осигуряваното лице. Всяко дружество има пенсионен калкулатор в интернет страницата си и когато тези данни се въведат в него, може да се види приблизителният размер на пенсията на даденото лице.

Зам.-председателят на КФН изрично отрече възможността за фалит на което и да е пенсионно дружество у нас.

Източник: БНТ,Снимка: БГНЕС