ПИБ придоби 100 000 акции, с номинал 1 лв., представляващи 2% от капитала на Здравноосигурителна каса Фи Хелт. Продавач е бившият член на УС на банката - Радослав Миленков, информираха от ПИБ. Радослав Миленков бе освободен като член на управителния съвет на банката, с решение на надзора на ПИБ от 11 януари.

В резултат на придобиването финансовата институция вече притежава 2.96 млн. акции от капитала на здравноосигурителното дружество. Количеството ценни книжа представлява 59.1% от капитала на Фи Хелт.

ПИБ влезе като акционер в дружеството през лятото на 2010 г., след като закупи миноритарен пакет книжа, с опция при следващото увеличаване на капитала на дружеството да запише такъв брой акции, който ще й даде правата на мажоритарен акционер.

Банката се възползва от правото си няколко месеца по-късно, когато записа 2.76 млн. акции от увеличението на капитала на Здравноосигурителна каса Фи Хелт, а делът й нарасна до 57.1%.

Справка в застрахователния портал Insurance.bg показва, че строителни предприемачи и бивши шефове на здравни заведения са в основата при учредяването на ЗОК Прайм Хелт (старото наименование на Здравноосигурителна каса Фи Хелт).

КФН издаде лицензия на здравноосигурителната каса да извършва дейност по доброволно здравно осигуряване на 5 март 2008 г.

От началото на годината акциите на ПИБ се радват на силен инвеститорски интерес. За по-малко от половин месец, книжата на банката поскъпнаха с близо 24%, до 2.598 лв. (цена на затваряне от 18 януари). Същите струваха на 5 януари 2.1 лв. За момента акциите на ПИБ отчитат повишение на БФБ-София с 0.08%, до 2.6 лв. за лот.