Китайската застрахователна компания Ping An Insurance (Group) Co., която е най-големият инвеститор в белгийско-холандската финансова група Fortis, планира да гласува против офертата на BNP Paribas SA за закупуването на част от подразделенията на Fortis с мотива, че подобрените условия не са достатъчни, информира Bloomberg.

С предлагането на по-добри условия BNP Paribas се опитваше да избегне оспорване на сделката в съда. Базираната в Париж банка се съгласи да закупи по-малък дял от белгийското застрахователно подразделение на Fortis и да поеме по-голяма част от токсичните й активи.

Акционерите на Fortis ще подложат предложението на гласуване на 11 февруари. Fortis призова на 31 януари акционерите да приемат подобрената оферта, с мотива, че ако новите условия бъдат отхвърлени, оригиналното споразумение отново ще влезе в сила.

Според новите условия, договорени на 30 януари, Fortis ще запази 90% от най-голямата застрахователна компания в Белгия, докато делът в токсичните й активи ще бъде намален от 10.4 млрд. евро до 1 млрд. евро. BNP Paribas ще закупи и 75% от банковото подразделение, докато Белгия ще задържи останалите 25%.

Акциите на Fortis днес се търгуваха на цена от около 1.65 евро за брой, давайки на компанията пазарна стойност от 3.87 млрд. евро. Акциите на Fortis са се оскъпили със 75% от 12 декември, когато Брюкселският апелативен съд блокира сделката. Така акциите на компанията са загубили 89% от стойността си за последните 12 месеца.

Ping An е притежавала почти 121 млн. акции на Fortis към 1 септември. Това се равнява на 5.1% от акциите на компанията, които дават право на глас. Ping An закупува за първи път акции на Fortis през ноември 2007 г. когато придобива 4.2-процентен дял за 1.81 млрд. евро. Вторият най-голям застраховател в Китай закупува още акции през юни 2008, за да поддържа дела си, след като Fortis набра 1.5 млрд. евро от продажбата на акции.