По 8.50 лв. ще плащат автомобилистите през 2013 г. като вноска за Гаранционния фонд към всяка полица за Гражданска отговорност на МПС.

Комисията за финансов надзор утвърди на свое заседание днес размера на добавката, като на практика запази досегашният й размер, съобщи insurance.bg.

Няма да се променя и вноската на застрахователите, предлагащи в България задължителната застраховка „Злополука” на пътниците.

Тя остава 0.15 лв. за всяко място, без мястото на водача, за което е сключена задължителната застраховка, гласят още решенията на КФН.

Дължимите вноски от застрахователите, които предлагат задължителните застраховки „Гражданска отговорност” на автомобилистите и „Злополука” на пътниците в средствата за обществен превоз, да се превеждат по сметка на Фонда ежемесечно до 10-то число на втория месец, след месеца на сключването на застраховките, разпореди регулаторът.

Полът вече няма да бъде фактор за цената на застраховките и размерът на пенсиите в България. Тази забрана се предвижда в законопроект за изменение на Кодекса за застраховането и Кодекса за социално осигуряване, който Комисията за финансов надзор е приела днес.

Новите разпоредби и в двата кодекса ще се прилагат само към договори, сключени след 20 декември 2012 г.

С промените се адаптира националното законодателство относно прилагането на принципа на равното третиране на мъжете и жените по отношение на достъпа до стоки и услуги и предоставянето на стоки и услуги.

Съдът на Европейския съюз забрани на държавите членки на ЕС да допускат застрахователите и доставчиците на сходни със застрахователни финансови услуги, да използват пола като актюерски фактор при определянето на размера на застрахователните премии и застрахователните обезщетения и други дължими спрямо потребителите плащания.

Решение за това беше взето на 1 март 2011 г. по Дело C- 239/09 ( Test- Achats) за осигуряване на коректно прилагане на Директива 2004/113/ЕО.

Със законопроекта се предлага именно да се премахне възможността застрахователите и пенсионно осигурителните дружества да използват пола като фактор за различни застрахователни премии и пенсии, коментираха от КФН.