По-евтина застраховка за старите коли

3055
По-евтина застраховка за старите коли

Застраховката според джоба. Това е последната тенденция, която се наблюдава у нас. Тя се потвърждава от факта, че някои компании продават по-евтина "Гражданска отговорност" на собствениците на стари коли.

Очаква се, че хората, които карат подобни возила, са с по-ниски доходи. Отстъпките са между 5 и 10% от цената на полицата, като от тях може да се възползват предимно собственици на коли над 15 г.

Например за автомобил двигател от 1600 куб. см, произведен през 1996 г. и собственост на 30-годишен софиянец, задължителната автополица ще струва между 168 и 205 лв., ако се купи от компания, предлагаща такива отстъпки. За същия автомобил, само че произведен през 2011 г., "Гражданска отговорност" ще струва с около 10-15 лв. по-скъпо.


И при двата случая ще има още по-големи отстъпки, ако колата не е със софийска регистрация. Още по-сериозно сваляне на тарифата се предвижда за по-възрастните шофьори, които карат по-внимателно, съобщава вестник "Стандарт".

Реално най-евтината "Гражданска отговорност" на пазара в момента е за малък автомобил, управляван от по-възрастен шофьор, живеещ в някой от малките градове в България. Ако вземем за пример "Опел Корса" от 1995 г. с разградска регистрация, собственост на 65-годишен човек с дълъг шофьорски стаж и без катастрофи през последните години, то цените на полицата тръгват от 150 лв., а най-скъпите са по 174 лв.

В същото време, ако тази кола е регистрирана в София, а собственикът й е 20-годишен младеж, най-евтината "Гражданска" ще излезе над 165 лв. При някои компании пък тарифата определя полицата за същото возило да струва 466 лв.

През последната година у нас се случи нещо, което не бяхме виждали от години - "Гражданска отговорност" леко поевтиня. "Реално средната цена на застраховката е повишена, защото през 2012 г. имаше сериозно вдигане на тарифите за камиони, автобуси, влекачи и всякакви МПС-та за бизнеса", обясни управителят на застрахователния брокер SDI Кольо Делев.

Доста компании пък намалиха тарифите при леките автомобили, за които се декларира, че няма да излизат в чужбина. При тях в някои случаи цените паднаха с 10%. Въпреки това обаче покритието на "Гражданска отговорност" продължава да пада, тъй като все повече хора не си подновяват полиците.

Делев обаче смята, че тенденцията с намаляването на тарифите ще се обърне. "Очаквам през тази година плавно да започнат да се вдигат цените и за леките автомобили", казва шефът на SDI. Причините за това са доста по-високите лимити за размера на покриваните от застрахователите щети, които влязоха в сила в средата на 2012 г.

От друга страна, съдилищата присъждат все по-високи обезщетения при смърт или трайна загуба на трудоспособност на пострадал в катастрофа. И статистиката показва, че повечето застрахователи отчитат загуби по "Гражданска отговорност". Всички тези фактори подсказват, че компаниите ще започнат леко да повишават тарифите си през тази година", смята Кольо Делев.

Българският бизнес

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg