За пръв път от години все по-малко американци са без здравна застраховка. Според публикувани данни за изминалата година 45.7 милиона американци нямат здравни застраховки, което е с 1.3 милиона по-малко в сравнение с 2006 година.

През изминалата година без застраховка са били 8.1 млн. деца, което, макар и да възлиза на значителна сума, представлява с 600 хил. по-малко от година по-рано.

Подобряването на цифрите не означава, че щатската система на здравеопазване е в добро състояние. Подобрението идва почти изцяло от държавно финансирани застрахователни програми.

Неосигурени американци не получават здравни грижи безплатно. През 2008 г. те се очаква да заплатят значителната сума от над 30 млрд. долара.

В същото време изчисления сочат, че щатското правителство ще трябва да се бръкне 56 млрд. долара, за да покрие непокритите здравни разходи.

Данните са притеснителни, като не сочат само че американската здравноосигурителна система е в беда. Гръбнакът на американската система е заетостта.

Голяма част от населението на САЩ от 160 милиона зависи до голяма степен от застрахователното покритие, свързано с това на работещите.

Този процент обаче регистрира понижение, като процентът на осигурените работещи американци се е понижил от 59.7% за 2006 година на 59.3% през изминалата година.