Разходите за жилищно застраховане за потребителите на социални мрежи като Twitter и Facebook могат да се повишат. Причината е, че все повече крадци ги следят и се информират от тях за това кога потребителят няма да си е вкъщи за по-дълъг период от време.

Така например, организирани крадци са откраднали от американски домове ценности на стойност над 100 000 долара от 50 жилища, след като техните собственици са публикували своята програма за пътувания в социалните мрежи.

Съществува опасност, подобен род престъпления да се повишат значително и в други страни от Западна Европа, като Великобритания и Германия например.

Според специалисти съществува напълно реална възможност застрахователите да започнат да таксуват с по-висока цена потребители, които за прекалено социално отворени.

Повишение от 10% в бъдеще в застрахователните премии за потребителите на социалните мрежи е напълно възможно, според Гарет Клоет, от Confused.com.

Криминално проявените лица използват във все по-голяма степен новите технологии, включително и Google Earth и Street View, за да планират и осъществят своите удари.

Ето и три съвета за намаляване на опасността от това някой да обере вашето жилище, дадени от сайта Confused.com.

1. Не включвайте в приятелите си хора, които не познавате и блокирайте свободния си достъп на профила от всички юзъри.

2. Никога не публикувайте адреса си или друга лична информация, като телефонен номер и лични данни в социалните мрежи.

3. Изключете опциите за определяне на вашето местоположение във Facebook, освен в случаите на крайна необходимост.