Енергийният Октопод е сключил предсрочни 5-годишни застрахователни договори с държавни компании от отрасъла през миналата година, обяви вчера премиерът Бойко Борисов. Това се е случило в момент, в който Борисов е съставял новия кабинет.

АЕЦ Козлодуй е едно от източваните от Алианц дружества. Контрактите със застрахователното дружество "Енергия", 50% от акциите на което са собственост на "Алианц България", контролирана от Димитър Желев, са сключени преди изтичането на срока им. Абсолютно нищо не е налагало това да стане през 2009 г., тъй като до миналата година държавните енергийни фирми са имали договор със ЗАД "Енергия", който изтича сега - през 2010 г., уточни премиерът.

Борисов съобщи още, че само договорът с Националната електрическа компания (НЕК) е за 100 млн. лв. А АЕЦ "Козлодуй", а мините?, попита премиерът. "Съжалявам, че всеки ден, където и да пипна, излиза жива далавера каза още той.

До два-три дни ще стане ясно и кой е подписал предсрочно споразуменията. Като ги уволня след два-три дни, ще разберете кой е подписвал", поясни министър-председателят.

Премиерът каза още, че е разпоредил проверка, свързана с договорите на трите електроразпределителни дружества у нас - ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН, за изкупуване на електрическа енергия от НЕК. Причината отново е свързана с това, че те са неизгодни. Очаква се резултати от проверката да има в петък.

Както "Монитор" разкри преди месец, и в енергетиката у нас действа Октопод. Разследване на вестника установи, че Димитър Желев и „Алианц" чрез съвместно дружество са прилапали 200 млн. лв. от застраховки.

Далаверата е ставала чрез застрахователни полици, сключвани от държавните енергийни компании с точно определен застраховател - ЗАД „Енергия". В него основни акционери са „Алианц България" и НЕК. На това основание огромната част от договорите са сключвани, без изобщо да се проведе търг или конкурс.

Най-скандалното в случая обаче е, че схемата за точене на пари през застраховки в енергетиката действа още от 1998 г. Това е годината, в която НЕК сключва генерална застрахователна полица със ЗАД "Енергия".

По това време НЕК все още се води собственик на 15 енергийни фирми, сред които АЕЦ „Козлодуй", „Мини Марица-изток", ТЕЦ "Марица-изток 2", както и на трите ЕРП-та. Така и те се оказват застраховани в "Енергия". И то дългосрочно, защото на всеки пет години договорите с тях се преподписват. Така за пореден път вместо да изтекат на 31 март 2010 г., те се оказаха подновени.

Източник: в. Монитор