Застрахователите няма да имат право да прекратяват договорите за застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите, ако клиентът не плати разсрочена вноска. Това предвижда нов проект за изменения и допълнения на Кодекса за застраховане.

Досега застрахователните компании можеха да прекратят договора, ако вноска не бъде платена, но не по-рано от 15 дни от датата, на която застрахованият е получил писмено предупреждение.

Забрана за предсрочно погасяване е изрично предвидена за застраховките със срок под една година (при транзитно преминаване, внос и пр.), освен при отпадане на застрахователния интерес или по взаимно съгласие, при условие, че бъде представена друга валидна полица за същото МПС и без прекъсване в периодите.

Друга промяна предвижда дори и при едно пострадало лице лимитът за неимуществени и имуществени вреди вследствие на телесно увреждане или смърт да е 10 млн. лв. Към момента лимитът е 2 млн. лв. при един пострадал и 10 млн. лв. - при двама и повече.

Въпросните лимити влизат в сила от 11 юни 2012 година. Дотогава лимитът за щети вследствие на увреждане или смърт ще бъде 5 млн. лв., но отново без значение какъв е броят на пострадалите.

Проектът за промени в КЗ предвижда и множество нови текстове и редакции във връзка с предстоящият старт на Единна Информационна Система за Оценка, Управление, Контрол на Риска (ЕСОКУР), чрез която Гражданската отговорност ще започне да се прави с т. нар. електронни полици, като е предвидено наличието на система „бонус-малус".

Нов текст въвежда изричното изискване застрахователите и посредниците да създадат организация за ефективното прилагане на системата. За нарушения в тази посока, както и ако не предоставят данните за сключените и прекратените договори, те ще плащат солени глоби и санкции - от 10 000 до 50 000 лв. за физическите лица и от 50 000 до 100 000 лв. за юридическите.

Предвижда се също така застрахователите да не могат да предлагат Гражданска отговорност на автомобилистите на тарифи, които не са публикувани на страницата на Комисията за финансов надзор. Изрично се споменава и, че КФН ше публикува периодично информация по отношение на ГО за всяко дружество и общо за пазара, включително за премиен приход; изплатени претенции; размер на техническите резерви по видове резерви, с отделно посочване и на размера на резерва за възникнали, но непредявени претенции; извършени разходи; изплатени комисиони и други представителни данни.

Източник: Insurance.bg