409 пияни, 5 дрогирани и 676 шофьори без Гражданска отговорност хвана полицията при седемдневна акция, организирана от Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – TISPOL, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Общо 27 850 водачи са били проверени за времето от 4 до 10 юни. Операцията бе за шофиране след употреба на алкохол, наркотични и упойващи вещества и се проведе в рамките едновременно на територията на всички държави-членки на TISPOL.

Установените нарушения са общо 414. След употреба на алкохол са управлявали 409 –ма шофьори, а 5-ма - след употреба на наркотични или упойващи вещества.

По време на проверките е извършен контрол и за наличието на задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите, съставени са 676 акта за установяване на административно нарушение по Кодекса на застраховането.

При операцията са установени и редица криминални престъпления: 8 - за притежание на наркотични вещества; един – за незаконно притежание на огнестрелно оръжие; 4 - за транспортиране на крадени стоки и 66 други криминални престъпления (основно управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 промила).

Най-много са проверените водачи на територията на ОДМВР- Бургас – 2 125, следвани от Благоевград, Кърджали и Пловдив. Най-много пияни са хванати в Бургас- 41, ОДМВР София – 40; Благоевград – 31; Варна – 25 и Пловдив – 24.

Като страна-членка България изпълнява стриктно поетите ангажименти за участие в организираните от TISPOL инициативи. Провежданите масови кампании по пътна безопасност и засилен контрол едновременно във всички Европейски страни имат изключителен превантивен ефект и оказват положително въздействие върху поведението на водачите.